Ieșenii sunt așteptați în weekend la ”Masa Amintirilor” de la Bojdeuca Ion Creangă

Ieșenii iubitori de literatură se vor putea așeza weekend-ul acesta la ”Masa Amintirilor” de la Bojdeuca Ion Creangă.

Amplasată în preajma vechii bucătării de vară de lângă Bojdeuca unde îndrăgitul autor a scris și ”Amintiri din copilărie”, ”Masa Amintirilor 1918-2018-2118” rememorează simbolic masa de lucru a scriitorului Ion Creangă, pune în lumină procesul său de creație și marchează totodată trecerea a 100 de ani de la înființarea primului muzeu literar din România.

În corpul mesei, a fost montat un cub de sticlă ce conține 100 de scrisori care încep cu formula ”Nu știu alții cum sunt, dar eu… ” care vor urma să fie deschise și citite peste un secol, odată cu marcarea bicentenarului Bojdeucii lui Creangă. Mesajele către generațiile ce vor urma au fost redactate de oameni de litere ai zilelor noastre din întreaga țară.

Pisica înaripată, așezată pe ”Masa Amintirilor”, amintește de felinele atât de îndrăgite de Ion Creangă, pe care le numea adevărate muze.

Proiectul a fost inițiat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași și realizat de artistul vizual Felix Aftene, fiind ultimul eveniment din cadrul Programulului Centenar Bojdeuca „Ion Creangă”.

MNLR a aniversat în anul 2018 Centenarul Bojdeucii, marcând astfel cei 100 de ani de la atestarea acesteia drept primul muzeu literar din România.

Proiectele culturale completează misiunea Muzeului Național al Literaturii Române Iași de a valorifica creativ patrimoniul literar, contribuind în același timp la îmbogățirea acestuia.

Lasa un comentariu