Ieşenii care vor să cumpere vechime la pensie trebuie să achite cel puţin 40.176 lei

Stagiul de cotizare se poate completa pentru o perioadă de maxim şase ani u contribuţia se raportează la salariul minim, relatează ziaruldeiasi.ro

Ieşenii cărora le lipsesc ani de vechime la pensie şi vor să îi cumpere trebuie să plătească la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Iaşi cel puţin 558 de lei lunar, însemnând contribuţiile sociale care s-ar fi încasat în fiecare lună dacă ar fi muncit. Se poate completa, astfel, perioada legală de cotizare, dar nu mai mult de 6 ani (72 de luni). În intervalul de 6 ani calendaristici poate fi solicitată asigurarea pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate. Persoanele care au nevoie de întreaga perioadă trebuie să scoată din buzunare 40.176 de lei (558 lei x 72 luni), indiferent de intervalul de timp pentru care vor să îşi achiziţioneze stagiu de cotizare (1989-1995 sau 2012-2018, de exemplu). Suma poate fi plătită până la sfârşitul lunii august 2021 fie integral, fie eşalonat. Informaţiile au fost transmise de CJP Iaşi la solicitarea „Ziarului de Iaşi”.

Cum se calculează contribuţia?

Însă, cum s-a ajuns la această valoare? Baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, respectiv venitul asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale (înscris în contractul de asigurare socială) este ales de persoana care încheie contractul şi nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială. „Pentru anul 2020, valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată utilizat la calculul contribuţiei de asigurări sociale datorate este de 2.230 lei. Cota contribuţiei de asigurări sociale prevăzute la art. III alin. (2) din OUG nr. 163/2020 pentru anul 2020 este de 25%, ceea ce înseamnă că suma minimă lunară de plată este de 558 lei. Contractul de asigurare socială se încheie doar în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă şi numai pentru perioade anterioare”, ne-a explicat Maria Andronache, directorul CJP Iaşi.

Doar 11 persoane s-au arătat până acum interesate

Potrivit conducătorului instituţiei ieşene, de pe 28 septembrie 2020 şi până în prezent la CJP Iaşi au fost încheiate 11 contracte de asigurare, din care cinci persoane din judeţul Iaşi au depus dosar pentru pensie, o persoană a încheiat contract pe perioada maximă de 6 ani, iar restul au încheiat contracte pentru perioade cuprinse între 3 luni şi 6 ani. Încheierea unui astfel de contract de asigurare socială se poate face numai până anul viitor, mai precis până pe data de 31.08.2021. Concret, orice persoană care nu are în acest moment stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar are vârsta de pensionare, ori îi lipsesc câţiva ani de contribuţii din stagiul complet de cotizare de 35 de ani poate încheia un contract de asigurări sociale pentru plata contribuţiilor perioadelor respective. Vârsta standard de pensionare pentru femei în România este 61 de ani, iar pentru bărbaţi 65 de ani.

Nu este pentru toată lumea

Deşi contractul de asigurare socială poate fi încheiat de orice persoană, indiferent de cetăţenie, cei care doresc să umple golurile din stagiul de cotizare la sistemul de pensii trebuie să îndeplinească totuşi câteva condiţii. Astfel, solicitantul nu trebuie să aibă calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială şi nici să fi realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii ori într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale în perioada pentru care se solicită asigurarea. Totodată, persoana nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care solicită o astfel de asigurare.

Lasa un comentariu