Iaşul investeşte peste patru milioane de euro în biciclete inteligente

Prin intermediul unui proiect european, în Iaşi vor fi amenajate 50 de stații de îmbarcare și închiriere pentru biciclete (pe 62 de amplasamente) și vor fi cumpărate 813 de biciclete inteligente mecanice, 37 de biciclete inteligente electrice și 80 de triciclete pentru seniori și pentru persoanele cu dizabilități, relateaza ziarulevenimentul.ro

Până pe 18 decembrie Primăria Municipiului Iași așteaptă ca firmele interesate să depună oferte la o licitație pentru procurarea și livrarea utilajelor, echipamentelor tehnologice și funcționale, cu și fără montaj, a dotărilor și a activelor necorporale incluse în proiectul cu finanțare europeană „Sistem alternativ de mobilitate urbană utilizând stații automate de închiriere a bicicletelor – Iași VeloCity”.

Prevederea financiară a achiziției este de 17.402.822 lei, fără TVA, respectiv 20.709.358,18 lei, cu TVA, adică aproximativ 4,25 milioane de euro, iar firma câștigătoare va avea la dispoziție nouă luni de la semnarea contractului pentru a livra sistemul de bike sharing.

Prin intermediul proiectului vor fi amenajate 50 de stații de îmbarcare și închiriere pentru biciclete (pe 62 de amplasamente) și vor fi cumpărate 813 de biciclete inteligente mecanice, 37 de biciclete inteligente electrice și 80 de triciclete pentru seniori și pentru persoanele cu dizabilități.

De asemenea, proiectul presupune și implementarea unui sistem inteligent de mobilitate urbană alternativă, independent energetic utilizând biciclete inteligente, la care adaugă sisteme de andocare și terminale inteligente, cu posibilitatea închirierii cu ajutorul tuturor modalităților electronice, precum și pe baza cardurilor de acces.

Cu 4% mai mulţi uitilizatori de biciclete

Obiectivele specifice ale proiectului sunt creșterea cu 3,8% a utilizării deplasărilor cu bicicleta și pietonale, respectiv reducerea emisiei gazelor cu efect de seră cu 1,4%, ambele până în anul 2023 (primul an după finalizarea implementării proiectului), față de scenariul „fără proiect”.

Finanțarea proiectului se face prin intermediul Programului Operațional Regional (POR) 2014 – 2020, Axa Prioritară IV „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”, Obiectivul specific 4.1 „Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă”. Valoarea totală a proiectului este de 22.226.523,64 lei (circa 4,63 milioane de euro), iar durata sa de implementare de 24 de luni. 

Lasa un comentariu