Guvernul pregătește suspendarea exporturilor și rechiziția de cereale

Guvernul pregătește suspendarea exportului de cereale și rechiziția de cereale acolo unde sunt stocuri, după ce a constatat că în luna martie s-au exportat 700.000 de tone.

„În luna martie s-a exportat 700.000 de tone. Procedura de eliberare a avizului fito-sanitar era una pe genunchi, în 24 de ore. Am refăcut toată procedura prin Ordin de Ministru şi am făcut, bineînţeles, şi apel la traderi şi la marii fermieri să înceteze cu această activitate”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, joi, în debutul şedinţei de Guvern.

Premierul Ludovic Orban a spus că este necesară pregătirea măsurii de suspendare a exporturilor și de rechiziție.

„Să îmi şi formulaţi o solicitare privind adoptarea unei măsuri. Dacă va fi necesar, eu sunt hotărât inclusiv să interzicem exporturile şi dacă va fi necesar să facem rechiziţii. Noi trebuie să asigurăm cantităţile necesare până la viitoarea recoltă pentru a asigura necesarul de grâu pentru consumul intern”, a menţionat Ludovic Orban, potrivit Agerpres.

Totodată, premierul Ludovic Orban a afirmat că pe piaţa cerealelor există „un adevărat dezmăţ în materie de export”.

„Domnul Ministru al Agriculturii, primesc semnal de alarmă privitor la ceea ce se întâmplă pe piaţa cerealelor. Aici v-am spus foarte clar: nu ne putem permite să acceptăm ca, din lăcomie, unii proprietari de cantităţi de cereale să trimită la export, să ne lase fără grâu. Aici ar trebui să luăm măsuri foarte clare, mai ales că datele preliminare pe care le-am primit pe luna martie arată că e un adevărat dezmăţ în materie de export de cereale”, a menţionat Ludovic Orban. 

Lasa un comentariu