Guvernul, la un pas de o decizie privind salariul minim. Cele 3 scenarii posibile

Guvernul este aproape de o decizie finală privind salariul minim pe economie.

Sunt luate în calcul trei scenarii de creștere, a anunțat ministrul Muncii, care nu a oferit detalii. În schimb, șeful său, premierul Ludovic Orban, a avansat o primă variantă, una în care salariul minim pe economie, s-ar majora cu șapte procente.

Formulele luate în considerare de Guvern pentru calcularea nivelului până la care să crească salariul minim includ şi alţi indicatori decât productivitatea muncii şi rata inflaţiei, a declarat, miercuri, viceprim-ministrul Raluca Turcan.

Salariul minim pe economie ar putea creşte cu 7,2%

Premierul Ludovic Orban a anunţat, luni, că salariul minim pe economie ar putea creşte cu 7,2%, însă formula de calcul nu a fost încă definitivată de Guvern.

“Acest procent are la bază creşterea productivităţii muncii şi rata inflaţiei. Ceea ce noi am menţionat este că această majorare a salariului minim pleacă de la creşterea şi evaluarea productivităţii muncii şi ratei inflaţiei. Există variante de calcul şi cu alţi indicatori, pot fi luaţi în considerare şi alţi indicatori şi, în funcţie de indicatorii care intră în coşul de calcul, rezultă o creştere de x, y, z. După discuţiile cu partenerii sociali vom ajunge la o variantă sustenabilă, astfel încât, dacă noi creştem salariul cu 99 de lei, cu 100 de lei, cu 101 lei, să avem garanţia că această creştere se regăseşte şi în puterea de cumpărare”, a susţinut miercuri Raluca Turcan.

Vice-premierul Raluca Turcan a adăugat că orice alte detalii despre formula de calcul pentru salariul minim vor fi comunicate după şedinţa Consiliului Naţional Tripartit de marţi, 26 noiembrie.

În altă ordine de idei, ea a afirmat că rectificarea bugetară va permite asigurarea funcţionării instituţiilor statului până la finalul anului.

“Aş vrea să fie limpede pentru toată lumea: deficitul bugetar la 10 luni este cât deficitul bugetar asumat de guvernarea trecută pe tot anul. Aşadar, Comisia Europeană a fost deja informată cu privire la acest derapaj pe care guvernarea anterioară ni l-a lăsat în braţe”, a dat asigurări vice-premierul.

Lasa un comentariu