FOTO. Un bust al lui Nicolae Iorga, dezvelit la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Iași, în cartierul CUG

Ateneul Național din Iași a organizat sâmbătă ceremonia de dezvelire a bustului lui Nicolae Iorga, la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Iași, în cartierul CUG.

„Personalitate complexă și surprinzătoare, Nicolae Iorga a marcat profund prima jumătate a secolului al XX-lea. S-au transmis multe legende despre cunoscutul savant român: că lectura o carte în doar câteva minute, că-și fascina peste măsură auditoriul ce umplea amfiteatrele universităților, că ajunsese o veritabilă enciclopedie de cultură universală, ce impresiona orice partener de conversație. Iorga a fost istoric, scriitor, om politic, dar înainte de toate a fost un mare patriot, care și-a iubit enorm țara și poporul.

Și la fel de mult a îndrăgit Iașii, despre care a scris cuvinte memorabile, pentru care noi, ieșenii, poate că nu i-am mulțumit suficient. De aceea, consider că acțiunea de astăzi, 5 iunie, de dezvelire a unui nou bust al lui Nicolae Iorga, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la nașterea sa, reprezintă doar un mic, dar necesar omagiu adus marelui cărturar. Nicolae Iorga nu a fost un sfânt. Dar exagerările din tinerețe au fost îndreptate la maturitate, când, într-o epocă atât de frământată precum cea interbelică, a știut să discearnă ca nimeni altul adevărul de propagandă. Iorga nu a fost un sfânt, dar i-a fost dat să moară, în toamna cumplitului an 1940, ca un martir, rămânând veșnic în amintirea noastră ca un român adevărat!”, a transmis primarul Mihai Chirica.

leave a reply