FOTO. Primul weekend cu pietonal extins. În 5 ani ar trebui să ajungă la circa 3,5 km

Primul weekend cu pietonalul Ştefan cel Mare extins a scos cetăţenii din case. Măsura adoptată de Primărie a coincis cu alte evenimente şi momente artistice organizate pe esplanada Piaţa Unirii (Festivalul „Art in the street“) şi pietonalul Lăpuşneanu, astfel că ieşenii care s-au aflat în centru în cele două zile de weekend au avut parte de concerte şi diverse activităţi.

Pietonalul Ştefan cel Mare a fost extins până la Casa Modei şi pe str. I.C. Brătianu. În faţa zonei „Cub“ a avut loc „Piaţa verde de weekend“ la care au participat mai mulţi producători din oraş şi din judeţ. Pe esplanada Piaţa Unirii, ieşenii au putut asista la peste 50 de reprezentaţii în aer liber şi expoziţi foto. Pe pietonalul Lăpuşneanu au avut loc, de asemenea, momente artistice în cadrul „Festivalului cu umbrele“, eveniment ce îşi propune revitalizarea culturală a centrului oraşului.

Ideea de extindere a pietonalului Ştefan cel Mare este vehiculată de mai mult timp la Iaşi, dar weekend-ul trecut a fost pentru prima dată implementată pe parcursul a două zile. Planul municipalităţii este de a închide circulaţia rutieră pe str. I.C. Brătianu şi bld. Ştefan cel Mare (până la Casa Modei) în fiecare weekend.

Decizia Primăriei a fost salutată de către organizaţiile civice care au iniţiat un demers pentru a permanentiza extinderea pietonalului. Reţinerea municipalităţii ţine de supraaglomerarea traficului pe rute alternative, în lipsa unor soluţii viabile de a fluidiza circulaţia odată cu extinderea pietonalului.

În strategia de turism a Iaşului, aprobată de Consiliul Local, se recomandă transformarea treptată a unor străzi în pietonale astfel încât, în circa 5 ani, pietonalul extins din centrul Iaşi să fie de circa 3,5 km. Implementarea acestor măsuri vor determina, conform strategiei, creşteri cu 30% a traficului pietonal şi cu 20% a activităţii comerciale din zonă.

(Sursa: Ziaruldeiasi.ro)

Lasa un comentariu