Florin Cîţu: „situația a scăpat de sub control”. BNR a mărit dobânda-cheie la 4,75%

Rămas fără funcţii importante, Florin Cîţu s-a erijat în specialist pe probleme economice şi a lansat un scenariu sumbru pentru buzunarele românilor, ca urmare a faptului că  Banca Naţională a României a majorat dobânda-cheie la 4,75%.

Fostul lider al PNL, Florin Cîțu, susține că Banca Națională a scăpat inflația de sub control, iar până în anul 2024, România se va confrunta cu o rată a inflației cu două cifre. Florin Cîțu arată că soluția pentru a scădea rata inflației este la Banca Națională a României și Ministerul de Finanțe.

Soluția pentru inflație mica și dobânzi mici? La BNR+MF

Rata anuală a inflației CORE2 ajustat și-a accentuat trendul ascendent în prima lună a trimestrului II, inclusiv în raport cu previziunile, dar și l-a temperat apoi, ajungând la 9,1 la sută în luna mai, de la 7,1 la sută în martie.

Excedentul de cerere alimentează creșterea prețurilor în continuare. Prețurile sunt determinate de cerere și ofertă. Atât timp cât există excedent de cerere prețurile nu au cum să scadă. Din contră, vor continua să crească într-un ritm accelerat alimentând rata inflației în perioada următoare. Din păcate, BNR confirmă că în acest moment aleargă după rata inflației.

Evoluția face probabilă o reamplificare vizibil peste așteptări a excedentului de cerere agregată în acest interval, dar relativ moderată.

Soluția pentru inflație mica și dobânzi mici? La BNR+MF

A scris Florin Cîţu pe Facebook.

Sursa: Observator

Lasa un comentariu