Florin Boca, Senatul României: Trăim o perioadă în care prioritate au fără îndoială sănătatea oamenilor și siguranța zilei de mâine (P)

Efectele pandemiei se resimt în toate domeniile. Nu este român care să nu fie afectat direct sau indirect de problemele provocate de noul coronavirus, dar și mai grav, de problemele cauzate de Guvernul liberal, care a dovedit în ultimul an că nu poate guverna țara. Toate domeniile sunt afectate și pentru toate este nevoie de măsuri urgente și eficiente. 

Se vorbește mai puțin în această perioadă de cultură, de bucuriile sufletului, de oamenii care aduc un strop de fericire chiar și în aceste vremuri grele. Și ei sunt loviți de pandemie. Și ei suferă că nu își pot desfășura activitatea. Și ei sunt obligați să respecte restricțiile unui Guvern incompetent. Și lor le este frică pentru locul de muncă, pentru lipsa resurselor necesare. Domeniul culturii nu are în acest moment un Fond de Urgență, nu are un sistem de asigurare și protecție socială a artiștilor.

Programul de Guvernare al PSD are printre obiective, inclusiv salvarea culturii și a oamenilor care lucrează în acest domeniu. Este nevoie să depășim această perioadă, fără a afecta producția culturală. De aceea, avem un set de măsuri propuse pe termen scurt și mediu care să vin în primul rând în sprijinul oamenilor. Acestea presupun prelungirea cu 6 luni a sprijinului acordat operatorilor culturali pentru compensarea pierderilor de venituri, sprijin administrativ pentru susţinerea costurilor de întreţinere a spaţiilor culturale, scutire temporară de TVA a operatorilor culturali, granturi, suplimentarea bugetului acordat culturii, debirocratizarea.

În paralel, trebuie să redeschidem spaţiile culturale în condiţii sigure, să stimulăm achiziţiia online a biletelor la spectacole, să optimizăm accesul în instituțiile culturale, să susținem organizarea de evenimente culturale în aer liber.

Pe termen lung, avem pregătite măsuri care să evite blocaje similare celor din această perioadă. Vom înființa un Fond de urgență destinat culturii, vom asigura axe de finanțare a proiectelor care pun în valoare cultura locală, dar și fonduri europene pentru accesabilizarea și digitalizarea patrimoniului cultural.

Totodată, ne dorim reconfigurarea parteneriatului public-privat, în vederea dezvoltării antreprenoriatului artistic, ca direcţie strategică menită să stabilizeze financiar cultura, prin asigurarea veniturilor, atât pentru Fondul de Dezvoltare cât şi pentru Fondul de Urgenţă ale sectorului cultural.

Pe de altă parte, ne dorim să stimulăm și consumul de cultură prin alocarea unui fond dedicat achiziției de cărți și bilete la evenimente culturale pentru cei care împlinesc 18 ani, oferirea de tichete cultural în valoare de 1.450 lei pentru bugetari, echivalent al tichetelor de vacanță. 

Sunt un om al cetății, un ieșean care are bucuria de a fi parte a unui oraș de excepție, capitala culturală a României. Fără o serie de măsuri urgente, riscăm să pierdem tot ceea ce s-a creat în secole, riscăm să distrugem tradiții, să afectăm atât de tare acest sector încât va fi nevoie de ani buni să ne revenim. 

PSD știe ce are de făcut și va face din primul moment în care va intra la guvernare! Vă invit să votăm duminică echipa social-democraților pentru Parlamentul României!

Lasa un comentariu