Fermierii, scrisoare deschisă către Ministrul Agriculturii: Ne aduceți la sapă de lemn!

Asociația Forța Fermierilor îi solicită public ministrului Agriculturii, Adrian Oros, să se oprească din a aduce în sapă de lemn pe fermierii din România, cu majorări de taxe pe care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) le percepe, direct și indirect, producătorilor agricoli. Este inadmisibil ca în acest moment, în care agricultura trece printr-o perioadă atât de grea, să mai apară o presiune suplimentară pe cheltuielile fermierilor, mulți dintre aceștia fiind în pragul insolvenței.

Prin Ordinul de ministru nr. 27, din 3 februarie 2021, Adrian Oros a majorat aproape toate tarifele pentru servicii, înregistrări, teste și acreditări, prestate fermierilor și companiilor din domeniul agricol. Menționăm că vorbim de majorări semnificative de tarife pentru efectuarea testelor şi controlului, certificării, înregistrării, supravegherii, monitorizării şi acreditării pentru producerea, prelucrarea şi/sau comercializarea seminţelor şi a materialului săditor, precum şi a tarifelor pentru efectuarea testelor de calitate a seminţelor şi a materialului săditor.

„În condițiile în care aceste scumpiri vin în contradicție flagrantă cu anunțurile repetate ale premierului Florin Cîțu, că nu vom asista la majorări de taxe și impozite, Asociația Forța Fermierilor îi solicită ministrului Agriculturii, Adrian Oros, să abroge acest ordin cu impact negativ asupra fermierilor români. Este de neconceput cum a putut ministrul Adrian Oros, care pretinde că este curent cu situația la zi din agricultură, să majoreze aceste tarife, când fermierii așteptau, poate, reducerea acestora. Apreciez că ordinul cu pricina este un precedent periculos în economia românească, pentru că poate deschide calea unor alte creșteri de taxe”, a spus Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor.

Sursa: Capital.ro