Facelift la una din cele mai cunoscute clădiri din zona centrală a Iaşului: va avea şi un “frate geamăn”

Imobilul, cunoscut drept „clădirea Poştei”, se află în „Parcul şahiştilor” din Podu Roş. Investiţia se ridică la peste un milion de euro. Cine este finanţatorul?

Una dintre cele mai cunoscute clădiri din zona centrală a Iaşului va trece printr-un „facelift” şi va avea un „frate geamăn”. Imobilul, cunoscut drept „clădirea Poştei”, aparţine Fundaţiei Ecologice Green (FEG) şi se află în „parcul şahiştilor” din Podu Roş.

nvestiţia se ridică la peste un milion de euro, sumă care nu cuprinde costurile de achiziţie: imobilul a fost cumpărat în primăvara anului trecut cu 1,55 milioane euro. Intenţia FEG este de a amenaja un centru educaţional atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Potrivit omului de afaceri Cristian Stanciu, directorul fundaţiei, modernizarea clădirii va fi în concordanţă cu aspectul imobilelor din vecinătate, cel mai important reper în acest sens fiind ansamblul Palas.

În ce constă proiectul urbanistic

Planul urbanistic zonal (PUZ) va fi dezbătut într-o primă etapă la Primărie în cadrul şedinţei Comisiei de oportunitate de pe 8 iunie. „Modernizare şi supraetajare clădire existentă şi amenajare parcaje subterane şi supraterane – complex servicii, birouri şi spaţii comerciale şi alte funcţiuni complementare”, este obiectul PUZ-ului. Contactat în cursul zilei de ieri, directorul FEG Cristian Stanciu a detaliat că intenţia este de adăuga unul sau două niveluri la clădirea existentă, dar numărul final de etaje suplimentare va fi stabilit după realizarea unei expertize tehnice a imobilului.

„Lângă clădirea existentă, propunem un corp nou de clădire, lipit, cu 4-5 niveluri. Va fi un complex care va găzdui un centru educaţional pentru copii şi adulţi, investiţia va trece de pragul de un milion de euro, fără a include în această sumă costurile de achiziţie a proprietăţii”, a declarat ieri Cristian Stanciu. Clădirea Poştei dispune de un teren de 1.500 mp, iar, în prezent, suprafaţa utilă este de 1.300 mp. FEG a achiziţionat proprietatea cu ajutorul unui credit bancar în primăvara anului 2021 în urma unei licitaţii organizată de Telekom: preţul de pornire a fost de 870.000 euro, iar cel final a ajuns la 1,55 milioane euro (fără TVA). La momentul achiziţiei, Stanciu declara pentru ZDI că imobilul are nevoie de „lucrări complexe de renovare pentru punerea în funcţiune”, dar a subliniat potenţialul clădirii având în vedere amplasarea acesteia în centrul Iaşului.

Cititi mai multe pe ziaruldeiasi.ro

Lasa un comentariu