Executare silită de 200.000 de euro la Spitalul de Copii, din cauza unui caz de malpraxis

Caz unic, la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi. Unitatea este executată silit de la începutul acestul an, pentru a plăti prejudiciul stabilit de justiţie într-un dosar de malpraxis. 216.000 de euro, în şase rate, plătesc reprezentanţii spitalului ieşean, banii ajungând la familia unui copil al cărui penis a fost ars, acum mai mulţi ani, de un chirurg din unitate. Pentru a-şi recupera banii, instituţia şi-a dat în judecată angajatul, zilele trecute.

Situaţia delicată de la Spitalul Clinic de Copii „Sfânta Maria“ îşi are originea într-o sentinţă judecătorească pronunţată la finele anului trecut. În noiembrie 2019, Curtea de Apel Iaşi a tranşat un proces în care un medic de-ai instituţiei, Bogdan Savu, a fost acuzat penal de neglijenţă în serviciu.

Chiar dacă acuzaţia penală s-a prescris, judecătorii care au analizat cazul au considerat că Savu este vinovat de malpraxis şi l-au obligat, alături de spital, să achite daune morale de 200.000 de euro şi daune materiale de 16.000 de euro. În baza acelei sentinţe, în decembrie 2019, familia care a câştigat procesul a obţinut executarea silită a doctorului Savu şi a unităţii sanitare.

Plată în rate

La începutul acestui an, pentru a nu afecta situaţia economică a unităţii sanitare, reprezentanţii acesteia au stabilit alături de executori să achite daunele în şase rate. Până la mijlocul anului, astfel, familia băiatului nenorocit de doctorul Savu – stabilită între timp în SUA – îşi va primi toţi banii din fondurile spitalului. În schimb, reprezentanţii Spitalului încearcă să îşi recupereze banii de la doctor, pe care l-au dat în judecată zilele trecute.

„Este o sumă importantă, mai ales pentru perioada aceasta. Orice ban este important, trebuie să avem grijă de banul public şi de acea ne-am îndreptat împotriva doctorului, pentru a ne recupera prejudiciul“, e precizat managerul spitalului ieşean, Corneliu Mihai, cel care a preluat mandatul cu doar câteva zile înainte de sentinţa din dosarul de malpraxis.

Citiți mai multe pe Ziaruldeiasi.ro

Lasa un comentariu