Evaluarea Națională nu va mai fi obligatorie pentru toți absolvenții. Structura Bacalaureatului s-ar putea schimba

Structura examenului de Bacalaureat s-ar putea schimba total, din 2023, iar absolvenții clasei a 8-a nu vor mai fi nevoiți toți să susțină Evaluarea Națională.

Cei care aspiră la liceele de top din țară vor putea sa dea admitere. Acestea sunt doar câteva dintre schimbările pe care le aduc noile legi ale educației. Dacă vor fi promulgate, vor intra în vigoare în anul scolar: 2023 – 2024.

Pentru elevii care intră anul acesta în clasa a 8-a, media celor patru ani de studiu ar putea să nu mai fie luată în calcul la admiterea la liceu. Iar începând cu anul școlar 2023-2024, absolvenții de gimnaziu vor putea susține un examen de admitere, în cadrul colegiilor naționale, fară a se prezenta apoi la Evaluarea Națională.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: Aceste licee care au demonstrat calitatea educțională vor avea șansă să-și organizeze propriile examene de admitere din liceu. Pentru 90% din locuri, 10% vor rămâne pentru a fi ocupate prin procesul normal de distribuire în urma Evaluării Naționale. Procesul de admitere va fi finalizat înainte de Evaluarea Națională, în acest fel elevii pot susține și Evaluarea Națională.

Examen de Bacalaureat diferit

Elevii care încep clasa a IX a în anul școlar 2023-2024, în schimb, vor susține un examen de Bacalaureat diferit. Va exista o singură probă care va evalua competențele generale la Limba și Literatura Română, matematică, științe, istorie, geografie și științe socio-umane. Două probe de evaluare a competentelor lingvistice la două limbi de circulație internațională, proba de evaluare a competențelor digitale, proba scrisa la limba și literatura maternă și probe scrise, facultative, specifice profilului sau specializării.

Diana Certan, președinte Coaliție pentru Educație: Ne exprimăm îngrijorarea privind calendarul de când acest Bacalaureat vă fi pus în aplicație. E un timp foarte scurt pentru ca tinerii să poate să aibă rezultate. Vorbim despre copiii din mediul rural sau în anume școli în care calitatea educației nu e crescută, așa că e important să lăsăm mai mult timp la dispoziție pentru că regulile jocului să fie cunoscute anterior.

Pentru a stimula profesorii, ministrul Educației dorește mărirea salariului mediu al cadrelor didactice debutante cu 40 la sută. Astfel, salariul net ar ajunge la șase mii de lei. O altă schimbare majoră este transformarea inspectoratelor școlare în direcții județene de învățământ, dar și apariția unor noi structuri în cadrul ministerului. Vor fi schimbări și la nivelul universităților.

Cele doua proiecte de lege ar putea intra în vigoare din 2023.

Numai în ultimii doi ani, elevii au fost supuși unor schimbări majore. Ultima a venit chiar anul acesta, când ministrul Educației a anunțat că cele două semestre voi fi înlocuite cu cinci module de învățare și se vă renunța la teze.

(Sursa: StirilePROTV)

Lasa un comentariu