Emoție în lumea religioasă. Lacrimi la moartea părintelui Merticariu de la Biserica Banu

Fostul paroh de la Biserica Banu, pr. Dumitru Merticariu, a trecut la cele veşnice după o lungă suferinţă. El este cel care s-a implicat în restaurarea bisericii, realizată în cele din urmă cu fonduri europene.  „Aceste eforturi şi această strădanie au lăsat urme adânci în sănătatea părintelui”, ne-a spus actualul paroh, preotul Bogdan Ţifrea.

Părintele Dumitru Merticariu de la Biserica Banu, unul dintre cei mai cunoscuţi preoţi ieşeni, a murit în cursul zilei de ieri, 7 aprilie, în jurul orei 5.00 dimineaţa. Acesta a fost în trecut preot paroh al Bisericii „Duminica Tuturor Sfinţilor”, cunoscută de ieşeni drept Biserica Banu, până la ieşirea sa la pensie. În anul 2017, când încă era paroh al bisericii, acesta a primit distincţia Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincţie acordată de Patriarhia Română, fiind conferită de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la propunerea ierarhilor eparhioţi, clericilor şi mirenilor, fiind luate în considerare activităţile pastoral-misionare, administrativ-bisericeşti, didactic-educative şi social-filantropice.

Părintele Dumitru Merticariu a fost unul dintre cei mai îndrăgiţi preoţi ieşeni, cu numeroase acţiuni filatropice şi activităţi pastoral-misionare.

Credincioşii îşi pot prezenta omagiul în fiecare zi la Biserica Banu

Potrivit preotului paroh, credincioşii pot să aducă un omagiu părintelui Dumitru Merticariu în fiecare zi la Biserica Banu, unde este în prezent trupul neînsufleţit al acestuia. Cei care doresc să facă acest lucru o pot face zilnic, de dimineaţă şi până la ora 21.30. În fiecare seară, astăzi, joi şi vineri, vor avea loc slujbe de pomenire de la ora 19.00.

Înmormântarea va avea loc sâmbătă, la ora 13.00, slujba de pomenire urmând să se desfăşoare la Biserica Banu, fiind anunţată şi prezenţa Mitropolitului Teofan. Deocamdată, nu a fost stabilit cimitirul unde va fi înmormântat părintele Dumitru Merticariu, fiind încă discutat acest aspect.

„Părintele a plecat la Domnul astăzi dimineaţă în jurul orei 5.00, Dumenzeu să-l odihnească. A fost unul dintre preoţii cei mai apreciaţi din Iaşi şi nu numai din Iaşi. A fost un mare iubitor de cultură, un mare patriot, cunoscut ca atare, a avut colaborări intense cu Armata, cu cei care s-au succedat aici la conducerea unităţilor din Iaşi. A avut o colaborare frumoasă şi cu românii din Basarabia. A fost înfrăţit cu unele parohii de acolo. Ei veneau aici la sărbători şi părintele mergea acolo. A fost, după cum spuneam, un mare iubitor de cultură şi biserica a şi fost cunoscută ca o biserică a oamenilor de cultură pentru că a fost iubitor de carte, iubitor de muzică”, afirmă preotul paroh Bogdan Ţifrea.

Cititi mai multe in ziaruldeiasi.ro

Lasa un comentariu