Fonduri europene de 1,5 milioane de euro, furate cu actele în mână

Ministerul Fondurilor Europene încearcă să recupereze o sumă de aproape 6 milioane de lei de la o importantă firmă din Iași. Prejudiciul a fost creat de conducerea Technosteel LBR, care a luat banii pentru modernizarea unei noi linii de producție în Zona Industrială a Iașului.

La nici doi ani după obținerea fondurilor europene, administratorii au băgat fabrica în procedura insolvenței și au uitat să mai plătească prejudiciile făcute instituțiilor statului și ale U.E.

Ministerul Fondurilor Europene încearcă acum să execute silit firma din Iași de o sumă de 6,3 milioane de lei pentru că mare parte din bunurile cumpărate cu fondurile nerambursabile sunt deteriorate sau nu mai există.

Un caz de-a dreptul spectaculos de fraudare a fondurilor europene iese la iveală la una dintre cele mai mari companii care a activat în ultimii ani la Iași.

Valoarea totală a proiectului a fost de 13 milioane de lei. Din acești bani cu care s-au cumpărat o serie de linii de zincare, 5.457.448 lei au venit de la UE, iar 888.421 lei de la bugetul de stat.

Investiția în noile linii de zincare a fost realizată în halele din Calea Chișinăului. Instalația de zincare termică cu o capacitate de 2-5 t/h, respectiv 15.000 t/an, constă dintr-o serie de băi de procesare. Piesele sunt transportate între aceste bazine și cufundate în băi cu ajutorul unor dispozitive și echipamente automate.

De asemenea, la nivelul Technosteel a fost modernizată și linia de profile deschise, cu o capacitate de 15.000 t/an. Aceasta constă în realizarea de secțiuni în formă de C și U pentru profile șină și suport de balustradă. La nici doi ani de la obținerea celor aproape 1,5 milioane de euro de la Uniunea Europeană, șefii Technosteel au băgat fabrica în insolvență din cauza unor datorii de aproape 100 de milioane de lei.

Fabrică închisă la scurt timp după obținerea banilor nerambursabili

Technosteel a fost până anul trecut unul dintre angajatorii importanți de la nivelul județului Iași. În 2016, compania a intrat în insolvență la cererea propriilor administratori, asta la datorii de aproape 100 de milioane de lei și 250 de angajați. Technosteel LBR Iași a avut o pierdere de 8 milioane de lei în 2018, ajungând la un total al datoriilor de 117.676.525 lei. Deși au fost vândute numeroase bunuri din patrimoniul fabricii, datoriile au crescut cu aproape 10 milioane de lei în doar doi ani de insolvență. Cifra de afaceri a companiei a scăzut de la 147 de milioane de lei în 2015 la doar 3 milioane de lei în 2018. Asta s-a întâmplat în condițiile în care majoritatea terenurilor și halelor se aflau sub sechestru impus de băncile comerciale.

Lasa un comentariu