Dumitru Oprea: Problemele cu soluţii au şi rezolvare

O problemă simplă, dar care părea că este de nerezolvat în România, și-a găsit, iată, o soluție sub presiunea impusă de pandemia de coronavirus. E cumva trist că lucruri normale, care puteau fi puse la punct cu bani puțini, se rezolvă în această țară abia după ce au loc tragedii sau sub presiunea unor calamități naturale.

Toaletele din curtea unităților școlare, fără acces la apă curentă și canalizare, puteau fi rezolvate foarte simplu, dacă ar fi existat voință politică.

În „Programul de guvernare“ din 2016, PSD se angaja să reabiliteze/modernizeze clădirile școlare, pentru ca toate unitățile de învățământ să obțină autorizații de funcționare (sanitară și ISU). Dar, până anul trecut, aproape 4.000 de unități nu aveau autorizație de funcționare de la ISU.

În februarie 2019, miniștrii PSD de Finanțe, Orlando Teodorovici, și cel al Educației, Ecaterina Andronescu, dădeau asigurări că vor rezolva, până la finalul anului, problema școlilor cu toaletele în curte sau neconforme. Dar, evident, nu s-a întâmplat aproape nimic.

Iată că, în sfârșit, se rezolvă situația, printr-o soluție care poate fi extinsă pe termen lung. Guvernul a aprobat cumpărarea de containere sanitare pentru școlile care nu au apă și canalizare, din fonduri europene, așa cum e normal, prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

Sunt eligibile pentru proiect unitățile de învățământ preuniversitar de stat, care au personalitate juridică, pentru a putea încheia contracte de achiziție publică în condițiile legii, sau autoritățile publice locale pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat de pe raza unității administrativ teritoriale.

De asemenea, școala trebuie să înceapă la 14 septembrie, iar Guvernul a alocat 175 de milioane de euro cu scopul decontării cheltuielilor autorităților locale și ale unităților de învățământ pentru pregătirea anului școlar. Din ei pot fi cumpărate tablete și efectuate cheltuielile pentru echipamente de protecție atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice care au nevoie. Pe această cale se vor efectua achiziția şi racordul de containere sanitare mobile.

Guvernul PNL nu a mai apelat la bani naționali, așa cum făcea PSD în anii trecuți, doar pentru că aceștia puteau fi subtilizați mai ușor, prin tot felul de contracte discutabile.

Există numeroase fonduri europene, așa numiții „bani gratuiți“, care doar așteaptă să fie absorbiți. Cum scriam și la început, trebuie doar voință politică, pentru că soluții există.

(Sursa: Comunicat de presă prof. univ. dr. Dumitru OPREA, deputat PNL de Iași)

Lasa un comentariu