Dumitru Oprea: Aplicațiile SMART pot salva vieți omenești (P)

Deputatul PNL Dumitru Oprea a solicitat Ministrului Sănătăţii informații privind modul în care se comunică numărul de paturi disponibile din secțiile de terapie intensivă.

„Ani la rând, PSD a făcut tot felul de declaraţii despre reformarea sistemului medical din România, viziunea principală a programului de guvernare PSD în domeniul sănătății fiind construită, doar declarativ, în jurul cetățeanului (pacientului).

Mai mult, una dintre măsurile din programul de guvernare al ultimului executiv PSD prevedea dezvoltarea unui sistem informatic integrat în sistemul de sănătate publică, ca suport pentru sistemul informațional, care să permită interoperabilitatea aplicațiilor informatice existente și viitoare, pe baza unei arhitecturi integratoare, în vederea utilizării eficiente a informațiilor în elaborarea politicilor de sănătate și managementul sistemului.

Recent, la Timișoara, au murit 6 pacienți înainte să fie transferați la ATI, dintr-un motiv greu de imaginat: comunicarea defectuoasă dintre spitale. În timp ce medicii unui spital semnalau că nu mai au locuri la terapie intensivă, alţii încercau să caute soluții pentru a transporta pacienții în spitale din alte localități. Inclusiv președintele Johannis a declarat că, în realitate, «ar fi fost locuri chiar în Timișoara, doar că unii cu alții nu s-au întâlnit și comunicarea a fost suboptimală»”, a declarat parlamentarul PNL.

În acest context, deputatul Dumitru Oprea a cerut Ministrului Sănătăţii posibilităţile de a dezvolta o aplicaţie de tip SMART care să permită alocarea optimă şi în timp real a paturilor ATI, a medicamentelor şi a altor resurse necesare transportului şi tratării pacienţilor.

(Sursa: Comunicat de presa Dumitru Oprea, deputat PNL Iasi)

Lasa un comentariu