DSP a efectuat 33 misiuni, din care: 4 misiuni de inspecții la centrele de carantină

Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 este următoarea: 

 1. Un număr de 4.044 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate. Mai precizăm că 368 de persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare. 
 2. Conform ultimelor centralizări, un număr de 26 persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate, în timp ce 6 persoane au ieșit din carantină. În momentul de față, la nivelul judetului Iaşi, sunt înfiinţate 2 centre de carantină instituţionalizată, aflate pe teritoriul a 2 unităţi administrativ-teritoriale. Paza acestor centre este realizată de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi, iar administrarea lor este făcută pe bază de parteneriat între autorităţile locale, DSP şi Serviciul Voluntar pentru Ambulanţă Iaşi.
 3. Structurile IPJ și IJJ au efectuat un număr de 646 verificări privind respectarea de catre persoanele fizice aflate în izolare la domiciliu a restrictiilor stabilite.

Alte misiuni instituționale:

 • ISU a efectuat 11 misiuni, din care: 4 misiuni de transport către unități spitalicești, 7 misiuni de decontaminare biologică și 6 misiuni specifice.
 • IPJ a efectuat 121 misiuni specifice.
 • IJJ a efectuat 21 misiuni, din care: 18 misiuni de patrulare auto în cooperare cu IPJ, 2 misiuni de pază la spațiile de carantină și o misiune specifică.
 • Serviciul de Ambulanță Județean a executat 160 misiuni, din care: 57 misiuni de transport către unități spitalicești, 2 transporturi către spaţiile de carantină, un transport către spațiile de izolare, 4 misiuni de transport probe biologice, 83 decontaminări biologice și 13 alte misiuni specifice.
 • MApN a efectuat 7 misiuni de pază la obiective în colaborare cu IJJ, cu 7 militari și un mijloc auto.
 • DSP a efectuat 33 misiuni, din care: 4 misiuni de inspecții la centrele de carantină și 27 misiuni specifice (machete în colectare și transmitere date, anchete epidemiologice, solicitări ambulanță, transmitere rezultate la laborator spitale, misiune prelucrare date privind evoluția cazurilor confirmate în spitale).
 1. Grupul de Comunicare Strategica recomandă tuturor persoanelor care intenționează să tranziteze granițele țării în această perioadă să consulte aplicația Trafic online de pe site-ul Poliției de Frontieră, pentru a se informa despre timpul mediu de așteptare în fiecare punct de trecere a frontierei și pentru a-și adapta traseul în funcție de acesta.

          De asemenea, în vederea protejării sănătății, trebuie avut în vedere păstrarea distanțării sociale pentru desfășurarea unor activități, precum și purtarea măștilor de protecție în toate spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun.

          Mai multe recomandări pentru a petrece o minivacanță în siguranță prilejuită de Sărbătoarea Rusaliilor Ortodoxe, dar și informații referitoare la regulile impuse pentru desfășurarea unor activități, se regăsesc pe site-ul Guvernului României, Ministerului Afacerilor Interne, precum și pe platforma de informare www.știrioficiale.ro.

 1. În conformitate cu Ordinul M.S. nr.654/22.04.2020, Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Iaşi face un apel către toate persoanele care au fost internate în spital pentru COVID-19, confirmaţi prin test RT-PCR pozitiv, vindecaţi şi externaţi în urma RT-PCR negativ, să contacteze CRTS Iaşi, după 14 zile de la externare, în vederea programării pentru donarea de plasmă prin procedura de plasmafereză prioritar sau prin donare de sînge total. La prezentare, este necesar biletul de externare din spital. În urma consultului medical şi al rezultatelor analizelor, cei care vor fi declaraţi eligibili  vor putea dona. Plasma dumneavoastră poate salva vieţi!

      6. Recomandarea pentru cetăţeni este să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE –0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

     7.  La nivelul Judeţului Iaşi, numărul de telefon la care se poate apela CJCCI Iaşi, 24/24 ore,         este:  0232.256.265.

     8. Organizaţiile membre FONSS, Serviciul Voluntar de Ambulanţă – Asociaţia Ambulanţa.   Life, Colegiul Sfântul Nicolae, Instituţia Prefectului Iaşi, prin Centrul de Urgenţe Sociale oferă suport persoanelor aflate in auto-izolare / carantina. Începând cu luna aprilie, Centrul de Urgenţe Sociale a lansat o nouă soluţie de sprijin pentru urgenţe sociale, persoane din carantină, cadre medicale sau pacienţi afectaţi de COVID19, persoane izolate sau autoizolate. Astfel, prin apelarea numărului 0374 34 64 64 (tarif normal), persoanele din categoriile menţionate pot solicita serviciile Centrului de Urgenţe Sociale. Noul număr permite conectarea apelurilor la un sistem unic de dispecerizare, ceea ce va facilita preluarea solicitărilor.

Lasa un comentariu