Doliu la Teatru National din Iasi. Actorul Petru Ciubotaru a trecut in nefiinta

O veste tristă pentru ieșeni. S-a stins actorul Petru Ciubotaru. Acesta avea 80 de ani.

Petru Ciubotaru a avut o carieră frumoasă, de 55 de ani, și a fost cunoscut în special pentru interpretarea rolului „Chirița”.

„RIP, maestre Petrică Ciubotaru. O să-mi fie dor de Chirița matale”, a scris Dan Lungu pe Facebook.

„‘Dom Petrică’ al Teatrului, al Iașului, al Moldovei, a urcat la ceruri.. Adio! Îți mulțumesc, Petru Ciubotaru! Dumnezeu să te odihnească!”, a scris Călin Chirilă pe Facebook.

„Nea Petrica nu mai e… Dumnezeu sa-l primeasca !”, a scris Ion Sapdaru pe Facebook.

Actorul Petru Ciubotaru s-a născut în anul 1939 la Ciurea, judeţul Iaşi. A absolvit Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, promoţia 1963, clasa prof. Alexandru Finți – George Rafael. Apoi, pentru un an, a fost actor al Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, iar din 1964 până în prezent este actor al Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi. Între anii 1993 şi 1997, a ocupat funcţia de director la instituţia teatrală ieşeană.

În cei 55 de ani de carieră a interpretat peste 260 de roluri, dar el susţinea că nu prea le-a contabilizat, din „neiubire de sine”. Este primul actor care a cutezat să abordeze travestiul Chiriţei după dispariţia lui Miluţă Gheorghiu. De asemenea, oamenii l-au apreciat pentru abordarea rolului lui Ştefan cel Mare din „Apus de soare” de Barbu Ştefănescu Delavrancea.

sursa: ziaruldeiasi.ro

Lasa un comentariu