Doar 15 cazuri de COVID-19 peste weekend la Iaşi. Recorduri negative şi la nivel naţional

Situaţia pandemică este la unul dintre cele mai scăzute niveluri din ultimii ani la Iaşi. Conform raportărilor oficiale emise de către Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, peste weekend au fost înregistrate 15 cazuri în total, şi doar un singur deces.

Autorităţile sanitare avertizează că, din toamnă, ne aşteaptă o creştere a numărului de cazuri şi că, cel mai probabil, în situaţia actuală vorbim şi de o subraportare şi o scădere a numărului de testări.

Însă presiunea a scăzut inclusiv la nivelul unităţilor medicale: doar un singur pat mai este ocupat la Terapie Intensivă şi altele 23 sunt ocupate cu cazuri medii sau grave, dar care nu au nevoie de îngrijiri suplimentare. Scăderea numărului de cazuri depistate şi tratate este corelată direct şi cu prăbuşirea cifrelor cu privire la vaccinare.

Sub 100 de persoane pe zi vin să se imunizeze anti COVID-19, însă raportările oficiale vizează doar doza 1, doza 2 şi boosterul. Cu doza 4 autorităţile locale nu aveau evidenţe că ar fi persoane care să se fi vaccinat, dar mai multe materiale realizate de „Ziarul de Iaşi”, vorbind direct cu medicii de familie au arătat că sunt deja zeci de cazuri de vaccinare.

Dar şi acest număr este unul scăzut, apreciază medicii, iar intenţia generală a oamenilor de a se imuniza scade vertiginos. Cifrele oficiale arată că sunt aproximativ 112.000 cazuri de COVID-19 depistate în Iaşi de la începutul pandemiei şi un număr de 2.426 de decese asociate infecţiei cu SARS-CoV-2, scrie ziaruldeiasi.ro.

„Pentru persoanele depistate pozitiv cu noul coronavirus, în momentul de faţă, în unităţile sanitare sunt puse la dispoziţie paturi la mai multe unităţi sanitare: CF Paşcani – 10 paturi, CF Iaşi – 40 paturi, Spitalul de Pneumoftiziologie – 28 paturi, Spitalul de Boli Infecţioase – 138 de paturi, 4 paturi la Spitalul Municipal Paşcani, 14 paturi la Spitalul «Sf. Spiridon», 12 paturi la Spitalul Orăşenesc Hârlău şi 15 paturi la Spitalul Clinic Militar de Urgenţă «Dr. Iacob Czihac»“, au precizat reprezentanţii DSP Iaşi.

O analiză realizată pentru graphs.ro de realizatorul platformei, Dragoş Vana, arată că situaţia pandemică este la unul dintre cele mai bune niveluri din ultimii doi ani şi la nivel naţional.

Ne aflăm într-a opta săptămână consecutivă de scădere, sunt mai puţin de 100 de persoane internate la Terapie Intensivă, iar niciun copil nu a fost la ATI în ultimele două săptămâni. Rata de pozitivare a testelor a scăzut sub 3%.

„În această săptămână au fost raportate 40 de decese, doar vara trecută au fost mai puţine – 15 într-o săptămână – ne apropiem de un minim istoric. Niciun judeţ nu are incidenţa peste 1, opt judeţe au raportat zero cazuri noi astăzi, iar cea mai mare incidenţă a unui judeţ din ţară la 14 zile este de 0,9, în Cluj. Acelaşi judeţ avea incidenţa de 29 în luna februarie”, a scris realizatorul graphs.ro într-o postare publică. 

Lasa un comentariu