Diversitatea, premiată la Premiile BAFTA 2021

Ceremonia din acest an a premiilor Academiei Britanice de Film (British Academy of Film and Television Arts – BAFTA) va avea loc în două seri, în contextul pandemiei de COVID-19 ce împiedică desfăşurarea spectacolului în formatul obişnuit, cu numeroase vedete şi prezenţa publicului.

„Colectiv”, al regizorului român Alexander Nanau, este nominalizat la categoria „Cel mai bun film documentar”, unde concurează cu producţiile „David Attenborough: A Life on Our Planet”, „The Dissident”, „My Octopus Teacher” şi „The Social Dilemma”.

Potrivit organizatorilor, deschiderea de sâmbătă se va concentra asupra procesului creativ din spatele producţiilor şi vor fi acordate unele dintre premii, în timp ce principalele distincţii vor fi anunţate duminică, zi în care regizorul Ang Lee va primi trofeul special BAFTA Fellowship.

După valul de critici de anul trecut, când BAFTA a prezentat o listă a concurenţilor formată în exclusivitate din persoane albe, mai mult de jumătate dintre cei 24 de nominalizaţi din acest an sunt actori de culoare.

Drama americană „Nomadland”, a cărei acţiune se petrece în perioada recesiunii şi producţia britanică „Rocks”, ce prezintă o poveste despre maturizare, conduc în clasamentul nominalizărilor – câte şapte fiecare – la premiile BAFTA din acest weekend.

Până în prezent, „Nomadland” şi „The Trial of the Chicago 7” au câştigat cele mai importante distincţii la Globurile de Aur, respectiv premiile Sindicatului Actorilor Americani.

Reacţia negativă de anul trecut a determinat BAFTA să efectueze o amplă revizuire, ceea ce a dus la extinderea numărului de membri, o nouă rundă de votare pentru lista lungă şi o creştere la şase nominalizaţi de la cinci la toate cele patru categorii de premii pentru actorie şi la cea pentru cel mai bun regizor. Totodată, categoria dedicată celui mai bun film britanic a fost extinsă la zece nominalizări.

Editor: Nicolau Smaranda-Elena

Lasa un comentariu