Deputaţii au votat proiectul de lege privind carantina şi izolarea

Camera Deputaţilor a adoptat joi seară, legea carantinării şi izolării, după ce Comisia juridică a Camerei a adoptat tot ieri, un raport favorabil la proiectul înaintat de guvern. Au fost acceptate mai multe amendamente, convenite inclusiv după discuţia cu secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

Legea, care merge astăzi, la Senat, a primit la Camera Deputaţilor 266 de voturi „pentru”, 11 voturi „împotrivă” şi 8 abţineri.

Proiectul de lege iniţiat de guvern după decizia CCR cu privire la plasarea în izolare sau carantină a persoanelor a fost adoptat de Camera Deputaţilor cu amendamente. Deşi mircuri, social-democraţii au formulat propuneri care diminuau drastic prevederile menite să îi sancţioneze pe cei care nu respectă măsurile impuse de autorităţi, ieri, după o discuţie cu secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, raportul Comisiei de specialitate a fost adoptat cu amendamente acceptate de guvernanţi, putere şi opoziţie, în egală măsură, dar şi cu respectarea drepturilor fundamentale.

Prezent şi la dezbaterile din plen, Raed Arafat a subliniat că proiectul de lege adoptat de deputaţi permite instituţiilor abilitate să îşi îndeplinească în condiţii bune îndatoririle.

Raed Arafat: „Proiectul de lege este cu scopul de a proteja comunitatea şi de a permite luarea măsurilor de sănătate publică, de prevenire şi de combatere a riscului epidemiologic şi biologic. Au fost luate în considerare toate aspectele sesizate de Curtea Constituţională privind modul de implementare a măsurilor, predictibilitatea termenilor şi posibilitatea contestării măsurilor”.

Proiectul de lege stabileşte, între altele, că persoanele care nu respectă măsura de carantină sunt obligate să suporte cheltuielile pe care aceasta le presupune, iar aplicarea unui tratament se face doar pe baza consimţământului persoanelor infectate. Carantinarea în spaţii special desemnate de către autorităţi se va realiza doar în cazul în care cei bolnavi declară că nu îşi pot asigura condiţiile de separare fizică. proiectul de lege permite detaşarea medicilor în timpul stării de alertă, dar şi contestarea măsurilor de carantină sau izolare.

PSD a salutat forma în care a fost adoptat documentul în plenul Camerei Deputaţilor.

Lasa un comentariu