Decizie a instanţei: videoconferinţă cu femeia din Iaşi care l-a ucis pe preotului Roger

Femeia din Iaşi care l-a ucis în urmă cu 15 ani pe un prelat catolic mai face o încercare de a ieşi din Spitalul de psihiatrie şi pentru măsuri de siguranţă Pădureni-Grajduri. Aceasta s-a adresat Tribunalului pentru înlocuirea sau încetarea măsurii de internare medicală. Magistraţii au decis ieri amânarea cauzei până pe 18 februarie, pentru ca Luminiţa Solcan să poată fi audiată prin videoconferinţă şi pentru a fi întocmit un referat de anchetă socială.

De confesiune catolică, Luminiţa Solcan s-a deplasat în 2005 în Franţa, pentru a asista la întâlnirile comunităţii ecumenice de la Taizé. În timpul unei vespere, slujbă de seară, aceasta l-a înjunghiat de mai multe ori pe liderul comunităţii, călugărul elveţian Roger Schütz, în vârstă de 90 de ani. Părintele Roger a murit la scurt timp după atac.

Luminiţa Solcan nu a fost judecată, medicii francezi constatând că nu este responsabilă penal, întrucât atacul avusese loc în timpul unui delir paranoic pe fondul schizofreniei de care suferea. În schimb, ea a fost internată într-un spital-penitenciar francez până în 2011, când a fost înjughiată de o colegă de cameră.

A supravieţuit atacului, cerând apoi să fie extrădată în România. De atunci, ea este internată la Grajduri pe termen nelimitat, având posibilitatea de a cere reconsiderarea deciziei o dată la 6 luni. Ultima solicitare, adresată Judecătoriei în octombrie anul trecut, a fost respinsă în baza rapoartelor de expertiză medico-legală care nu au constatat o îmbunătăţire a stării sale.

Sursa: Ziarul de Iași

Lasa un comentariu