De unde provine COVID 19 şi de cât timp există el? Cercetătorii au o nouă teorie

E posibil ca focarul de coronavirus să fi apărut între 13 septembrie- 7 decembrie. SARS-COV 2 ar putea proveni din sudul Chinei şi nu din Wuhan. Virusul putea sta luni de zile în rândul populaţiei, iar ulterior prin mutaţii să fi devenit patogen.

De unde provine COVID 19 e o întrebare pe care şi tu ţi-ai pus-o cu siguranţă. Originea virusului a devenit o problemă sensibilă din punct de vedere politic. Preşedintele american Donald Trump a numit în mod repetat coronavirusul „virusul chinez”, în timp ce Beijingul a exprimat o teorie a conspiraţiei din partea altor state, notează Mediafax.ro.

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Cambridge spun că este foarte probabil ca virusul să fi provenit din sudul Chinei mai degrabă decât Wuhan, dar este necesară o analiză suplimentară a liliecilor şi a altor animale potenţiale gazdă, informează South China Morning Post.

Studiul restrânge la o perioadă cuprinsă între 13 septembrie şi 7decembrie, apariţia viruslui,  după ce virusul a suferit mutaţii la o formă dăunătoare oamenilor.

„Virusul s-ar fi mutat în forma sa finală„ eficientă pentru om ”luni în urmă, dar a rămas în interiorul unui liliac sau al unui alt animal sau chiar uman timp de câteva luni, fără a infecta alţi indivizi”, a declarat medicul genetician al Universităţii din Cambridge, Peter Forster, pentru South China Morning Post.

Sars-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19, provine din lilieci. S-a descoperit  o compatibilitate de 96% cu un coronavirus descoperit la nişte lilieci din provincia sud-vestică Yunnan în anul 2013.

Dar au existat sute de mutaţii între Sars-CoV-2 şi cea din Yunnan, iar un coronavirus achiziţionează de obicei o mutaţie pe lună. Prin urmare, unii oameni de ştiinţă au bănuit că virusul s-ar fi răspândit liniştit la animalele gazdă şi la oameni de ani buni pentru a evolua treptat spre o formă extrem de adaptabilă care ar putea infecta oamenii, mai spun oamenii de ştiinţă. 

Primul focar ar putea fi un eveniment recent care implică ultimele mutaţii care au finalizat saltul de la tulpina inofensivă la patogenul mortal, potrivit echipei Cambridge.

Teorie luată în calcul şi de fostul ministrul al Educaţiei şi cercetător Daniel Funeriu care a declarat faptul că e posibil ca virusul să fi stat luni de zile în rândul populaţiei fără ca oamenii să aibă simptome, iar prin multiplicare a devenit patogen.

Lasa un comentariu