Daniel Juravle, propunerea liberalilor pentru funcția de viceprimar la Iași

Liberalii au aprobat în forul de conducere local o singură propunere pentru funcţia de viceprimar al Iaşului. Este vorba despre Daniel Juravle, fost şef Birou „Cooperare economică“ în cadrul Primăriei.

Cu 11 mandate în Consiliul Local Iaşi, liberalii au nevoie de încă trei voturi pentru ca Juravle să devină viceprimar: două dintre acestea prefigurându-se de la cei doi consilieri PMP, în virtutea unei alianţe naţionale PNL – PMP, dar celălalt vot necesar trebuie să vină ori de la PSD, ori de la USR-PLUS, notează ziaruldeiasi.ro.

În context, de precizat că un viceprimar este ales prin vot secret de către majoritatea absolută a CL, respectiv cu votul a majorităţii consilierilor în funcţie (14 din 27, în cazul Iaşului). Conform codului administrativ, dacă alegerea unui viceprimar se face cu votul majorităţii absolute, destituirea lui se face cu votul a două treimi dintre consilierii în funcţie.

Potrivit primarului Mihai Chirica, cel de-al doilea viceprimar va fi desemnat în urma negocierilor cu celelalte partide care au câştigat mandate în CL: USR-PLUS (9 mandate), PSD (5 mandate) sau PMP (2 mandate). În orice caz, cel mai probabil, niciunul dintre cei doi viceprimari nu va fi ales până după alegerile parlamentare şi în condiţiile în care va fi stabilită şi formula viitoarei guvernări centrale, formulă care ar putea determina şi alianţe locale.

„Am votat în Biroul Permanent Judeţean al PNL nominalizarea domnului Daniel Juravle care să fie propunerea PNL pentru funcţia de viceprimar. Cealaltă poziţie a rămas, deocamdată, liberă, urmând ca, după negocierile pe care le vom face cu partide, probabil după alegerile naţionale, să nominalizăm şi cel de-al doilea viceprimar“, a declarat ieri primarul Mihai Chirica, el fiind şi şef al organizaţiei municipale a PNL Iaşi.

Întrebat cu ce organizaţii politice poartă negocieri în această perioadă, Chirica a răspuns „niciunul“.

„Nu aţi văzut că le fac invitaţii publice şi televizate, şi scrise? Toată lumea se concentrează pe alegerile naţionale în momentul de faţă şi, probabil, unii vor să rămână veşnic în opoziţie că nu le place guvernarea, altora le place guvernarea, dar nu au decât faţă de opoziţie acum că sunt foarte mici, e o întreagă dilemă. Deocamdată, folosiţi-mă pe mine şi puteţi să-mi puneţi şi două funcţii de viceprimar în spate“, a mai spus Mihai Chirica, la insistenţele jurnaliştilor asupra momentului în care noii viceprimari ai Iaşului ar urma să fie aleşi în plenul CL.

Principalele două partide din Iaşi de la acest moment, PNL şi USR-PLUS, deţin, împreună, un număr de 20 de mandate în CL ceea ce le-ar putea asigura o guvernare locală confortabilă fără să mai depindă de votul altor partide.

Însă, dacă în alte oraşe s-a făcut o astfel de alianţă, la Iaşi încă nu este cazul: liderii celor două partide nu au trecut peste orgoliile proprii. Totuşi, o colaborare locală între PNL şi USR-PLUS este posibilă în contextul în care, după alegerile parlamentare, cele două organizaţii politice ar putea să formeze alianţa care va guverna la nivel naţional.

Lasa un comentariu