VIDEO. Custodele Coroanei, la Iaşi; a fost dezvelită statuia Regelui Ferdinand

Custodele Coroanei Române, Margareta, şi principele Radu, alături de principesa Sofia, au luat parte sâmbătă, la Catedrala Sfânta Fecioară Maria Regină din Iaşi, la liturghia cu recviem dedicată Regelui Ferdinand şi Reginei Maria.

La Catedrală, au venit sute de oameni pentru a participa la Liturghia oficiată de Petru Gherghel, episcop emerit al Iaşiului.

„Este o mare bucurie să vă primim în catedrala noastră din Iaşi. Împreună cu toţi credincioşii luăm parte la celebrarea acestui recviem solemn pentru sufletele celor doi care au condus destinul poporului nostru spre Marea Unire din 1918, Regele Ferdinand şi Regina Maria. Celebrarea de astăzi este un prilej de a aduce un omagiu vrednicului de amintire Regele Ferdinand, unul dintre marii domnitori şi binefăcători ai poporului român, a cărui soartă a încredinţat-o mereu în mâinile lui Dumnezeu, în care a crezut cu toată fiinţa, după Stema Regală ‘Nihil Sine Deo'”, a spus, la începutul slujbei liturgice, Petru Gherghel.

Regele Ferdinand venea la slujbă la Catedrala Catolică

Acesta a povestit că Regele Ferdinand venea aproape în fiecare duminică la slujbă la Catedrala Catolică, în perioada în care Majestatea Sa se afla la Iaşi, dacă nu era pe front.

„Sosirea Regelui şi a suitei sale în curtea Catedralei se petrecea în modul cel mai liniştit, umil, plin de recunoştinţă. Vizitele regelui sunt menţionate în relatările trimise la Sfântul Scaun de Administratorul Apostolic de atunci, Monseniorul Ulderic Cipolloni, duhovnic şi sfetnic de încredere al Majestăţii Sale. Spre admiraţia şi uimirea credincioşilor, Regele se aşeza mereu la rând pentru a intra în biserica noastră, aflându-şi apoi, găsindu-şi un loc în prima bancă, unde aşezat sau în genunchi, lectura din cartea de rugăciuni în limba latină, pe care o avea mereu asupra sa, asculta Sfânta Liturghie cu atâta evlavie încât martorii prezenţi în Catedrală rămâneau încântaţi de modul în care îşi manifesta propria credinţă”, a arătat episcopul.

După slujba oficiată de Petru Gherghel, Majestatea Sa Margareta a dezvelit statuia Regelui Ferdinand, amplasată pe bulevardul Ştefan cel Mare, în faţa Palatului Roznovanu, unde se află sediul Primăriei Iaşi.

„Suntem recunoscători celor care în zilele noastre îşi amintesc cu recunoştinţă de ceea ce ei au făcut. Mulţumim Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, împreună cu Casa Regală a României, pentru frumosul gest pe care l-au făcut ca împreună să facem acest lucru şi practic, din această zi, să deschidem festivităţile pentru Ziua Naţională a României”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Lasa un comentariu