Cum s-au adaptat proprietarii de spaţii de birouri la condiţiile impuse de pandemia de coronavirus

Pe măsură ce pandemia continuă, există multe întrebări cu privire la cum ar putea arăta şi funcţiona biroul tradiţional pe viitor sau dacă mai au nevoie firmele de spaţii în clădirile de birouri din Iaşi, după succesul muncii de acasă.

Interesul puternic al companiilor cu activitate în sectoare precum tehnologia informaţiei (IT), cercetare ori servicii au dus în ultimii ani la o creştere susţinută a absorbţiei spaţiilor de birouri din Iaşi, suprafaţa desfăşurându-se în prezent pe 285.000 mp.

Va distruge coronavirusul biroul corporativ modern, odată cu implementarea sistemelor de muncă la distanţă în rândul companiilor?

Cel mai probabil va fi adoptat un scenariu hibrid

După Bogdan Piţigoi, fondatorul şi preşedintele Tester Grup, cu operaţiuni şi în domeniul imobiliar prin proiectele Ideo, Centro şi Solo, de anul viitor oamenii vor reveni treptat la obiceiurile de dinaintea pandemiei, inclusiv la lucrul de la birou.

Marius Şandru, proprietarul clădirii Şandru Office Building, consideră că cererea de birouri se va relansa în 2021, mai timid în prima jumătate şi mai accentuat spre finalul anului, iar Dorin Cristea, coproprietarul firmei ieşene de IT RomSoft, susţine că posibilitatea de a munci de acasă nu înseamnă neapărat şi sfârşitul lucrului de la birou, accentuând ideea că majoritatea angajaţilor săi aşteaptă cu nerăbdare ziua când vor putea lucra de acolo. Dan Zaharia, senior consultant în cadrul companiei de imobiliare Extind (specializată în închirierea de birouri), a declarat că marile companii din Iaşi iau în calcul, din ce în ce mai mult, un scenariu hibrid de lucru – o zi sau două de acasă, iar restul de la birou.

De altfel, conform unui studiu realizat recent de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, doar 7% dintre angajaţi şi-ar dori să lucreze doar de la domiciliu după trecerea pandemiei, „semn că în ciuda temerilor şi a imensului progres tehnologic, oamenii simt nevoia de a se întâlni fizic, iar biroul reprezintă un spaţiu adecvat interacţiunii”, ne-a transmis Cristi Moga, director de cercetare în cadrul companiei.

“Omul este o fiinţă socială”

Aşadar, chiar dacă pentru unii o întoarcere completă la birou pare încă o perspectivă îndepărtată, multe companii cu sediul în Iaşi au început deja să primească oamenii înapoi la sediu sau planifică redeschiderea, reproiectând spaţiile în efortul de a respecta măsurile de distanţare fizică şi de protecţie a angajaţilor.

„Partenerii mei îşi continuă proiectele, ceea ce este foarte bine atât pentru ei, cât şi pentru economia Iaşului. Din punctul de vedere al modului de lucru, chiriaşii mei şi-au împărţit angajaţii pe echipe şi vin la birou, ceea ce iarăşi este bine. Cât priveşte ce se va întâmpla pe viitor, dacă ne uităm la istorie o să vedem că pandemiile vin, din păcate, durează un an sau doi şi, din fericire, trec.

După pandemii, viaţa îşi revine la normal, încetul cu încetul. Drept urmare, eu cred că anul viitor oamenii vor reveni treptat la obiceiurile de dinainte, inclusiv la venitul la birou în mare măsură. Şi vă spun de ce consider că se va întâmpla asta. Pe de o parte, pentru că aşa s-a întâmplat după fiecare pandemie şi, pe de altă parte, pentru că omul este o fiinţă socială. Este normal ca după o perioadă lungă de stat în casă, de lipsă de socializare să ne dorim fiecare dintre noi să avem o activitate în afara casei, să socializăm cu ceilalţi. De asta cred că lucrurile vor intra pe făgaşul normal după ce va dispărea această pandemie, oamenii îşi vor relua viaţa de dinainte, cu unele schimbări, dar nu fundamentale”, a spus Bogdan Piţigoi, fondatorul şi preşedintele Tester Grup.

Mai multe puteti citi in ziaruldeiasi.ro.

Lasa un comentariu