Cum îi ajută autoritățile locale pe ieșeni să facă față facturilor mari la utilități?

Autoritățile locale pot juca un rol major în a-i ajuta pe ieșeni să facă față facturilor mari la utilități. Aceștia pot oferi informații și resurse despre cum să reducă consumul de energie, să ajute la identificarea modalităților de a economisi bani la utilități și să ofere reduceri la facturi pentru cei care aleg să adopte practici de viață durabile. În plus, autoritățile locale pot colabora cu companiile de utilități pentru a găsi modalități de creștere a eficienței sistemelor lor.

Prin adoptarea acestor măsuri, autoritățile locale pot ajuta locuitorii să economisească bani și să-și reducă amprenta emisiilor. De asemenea, sunt capabili să mențină orașul curat și sănătos prin reducerea cantității de deșeuri care sunt produse.

Acordarea unor compensații pentru consumul de energie electrică și gaze naturale

Ținând cont de situația actuală, determinată de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, atât la nivelul județului Iași, cât și la nivel național și internațional, a fost necesară instituirea unor măsuri, menite a ajuta clienții finali. 

Ultimii doi ani și-au pus amprenta asupra veniturilor ieșenilor, iar situațiile din ultimele luni, în contextul situației din Ucraina, dar și restricțiile impuse încă din 2020, au condus la creșterea prețurilor la energie și gaze, punând în dificultate achitarea la timp a facturilor. Autoritățile s-au văzut astfel nevoite să adopte măsuri de sprijin, stabilite pentru o bună funcționare a pieței de energie electrică și gaze naturale. Acestea au adoptat o ordonanță de urgență care prevede plafonarea prețurilor, până la data de 31 martie 2023. 

Mai exact, ordonanța impune plafonări de preț pentru consumatori, respectiv 0,68 lei/kWh pentru un consum mediu lunar mai mic sau egal cu 100 de kWh și 0,8 lei/kWh pentru un consum mediu lunar cuprins între 100 și 300 kWh, în ceea ce privește consumul de energie electrică. 

Pentru gazele naturale, prețul este plafonat la 0,31 lei/kWk, indiferent de cantitatea de gaze consumată lunar. 

Autorități locale îi îndeamnă pe ieșeni să găsească cei mai buni furnizori pentru nevoile proprii, care să le permită obținerea unui contract electrica adecvat, atât pentru energie electrică, cât și pentru gazele naturale, care să le ofere un preț competitiv, o bună gestionare a contractului, facturilor și nicio clauză ascunsă. 

Sfaturi pentru ieșeni din partea autorităților locale pentru diminuarea facturilor la utilități

În ceea ce privește facturile la curent electric și gaze naturale, acestea pot fi reduse substanțial, atunci când ieșenii utilizează în mod corect aparatele electrocasnice. Autoritățile locale îndeamnă locuitorii să seteze centralele pe gaz la o temperatură mai scăzută, de până la 60oC, să utilizeze cu moderație aerul condiționat, să folosească programe reduse cu temperaturi de până la 20-30oC pentru spălarea hainelor, precum și evitarea utilizării aparatelor electrocasnicelor, atunci când nu este necesar. Toate acestea pot conduce la scăderea consumului, implicit scăderea facturilor de gaz și energie, dar și apă. 

Lasa un comentariu