Cu un ochi la PLUS. Cioloș câștigă timp pentru negociere

Journalism

În același timp cu Congresul USR, partenerii de alianță s-au adunat în ședință. PLUS a decis să înceapă o competiție internă, asemănătoare cu cea din USR, pentru alegerea candidatului la prezidențiale și a unui eventual premier.

Dacian Cioloș a dat asigurări în conferința de presă că nu s-au blocat negocierile, însă vor și ei un prezidențiabil, care să fie ales, prin vot electronic, de toți membrii de partid.

În realitate, cei din USR se așteptau ca Cioloș să își anunțe astăzi susținerea pentru Barna, fără a mai desemna și PLUS propriul candidat. De asemenea, conform unor surse din USR, negocierile nu se îndreaptă deloc spre un deznodământ.

Echipa de negociere a celor din USR se află sub presiunea partidului, care încă trăiește cu frustrarea negocierilor de la europarlamentare. Există reproșuri în legătură cu organizarea celor din PLUS și cu faptul că oamenii care ar trebui să organizeze partidul s-au grăbit deja să plece consilieri la Bruxelles.

Sunt nemulțumiri mari și în ceea ce privește împărțirea locurilor pentru alegerile locale, iar discuția despre parlamentare pare blocată după pretențiile celor din USR de a avea cu cel puțin 40 de parlamentari mai mult. „Am învățat din greșelile trecute, nu mai cedam așa de ușor”, spun surse din USR.

Acum, rămâne ca în urma discuțiilor dintre cele două partide să se ajungă la o înțelegere, astfel încât USR și PLUS să meargă în alegeri în tandem președinte-premier. Urmează două săptămâni de negocieri dure care nu garantează în acest moment candidatura comună a alianței USR-PLUS la alegerile prezidențiale din iarnă. Partidul lui Cioloș vede pretențiile USR ca pe o forțare, și atunci forțează și el. Surse din conducerea PLUS au explicat pentru Digi24.ro că pentru partidul lui Dacian Cioloș este esențial să obțină candidaturile pentru primăriile marilor orașe și pentru cea a Capitalei, primării pe care le vor și cei de la USR. 

Lasa un comentariu