Creșterea monedei Euro aduce chirii, rate şi facturi mai scumpe

Un leu tot mai slab şi o viaţă tot mai scumpă. În ultimul an, euro a crescut mai mult ca niciodată, iar marți a atins un nou prag istoric – o valoare de peste 4 lei şi 77 de bani.

Asta înseamnă chirii, rate şi facturi mai mari cu zeci de lei faţă de anii trecuţi. Vestea proastă este că deprecierea monedei naţionale va continua şi în perioada următoare, avertizează analiştii.

De la an la an, leul este tot mai slab. Dacă în 2016 euro era încă la nivelul de 4 lei şi 50 de bani, în 2017 ajunsese deja la 4 lei şi 64 de bani.

Deprecierea leului s-a simţit cel mai puternic în ultimele două luni

Un an mai târziu valoarea sa a crescut şi mai mult, iar la începutul acestui an a depăşit, pentru prima dată, pragul de 4 lei şi 70 de bani. Ieri a euro a atins o nouă valoare istorică. Peste 4 lei şi 77 de bani.

Dacă ne raportăm la aceeaşi perioadă a anului trecut, când moneda europeană era cotată la 4 lei şi 66 de bani, o rată sau o chirie de 300 de euro ne costă mai mult cu 33 de lei.

Un abonament de telefonie la un preţ mediu, de 10 euro de exemplu, s-a scumpit de la 46 de lei la aproape 48 de lei. Indirect, costuri şi mai mari s-au simţit în magazine, unde românii au plătit în plus pentru alimentele şi bunurile aduse din alte ţări – care predomină piaţa.

Lasa un comentariu