COVID se întoarce: creşte iarăşi numărul de cazuri. Medicii spun că nu avem o tulpină nouă

Situaţia infectărilor cu COVID-19 din Iaşi şi din România urmează trendul european care arată că ne îndreptăm din nou spre un număr foarte mare de cazuri diagnosticate pe zi. Situaţia este cu atât mai complicată, au explicat specialiştii, cu cât nivelul testelor efectuate este mai scăzut, iar rata de pozitivare a celor efectuate este din ce în ce mai mare.

Conform cifrelor obţinute de publicaţia noastră, creşterea începută în ultimele două săptămâni s-a accentuat în ultimele 5-7 zile, scrie ziaruldeiasi.ro.

La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase erau internaţi la nivelul zilei de marţi, 5 iulie, 34 de pacienţi, cu vârsta medie de 50 de ani. Dar cu o săptămână înainte erau doar 10 pacienţi. Între cei care primesc acum tratament de specialitate se numără şi doi copii, cu vârstele de 1 şi 5 ani. În Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă au fost transferaţi 3 pacienţi care au nevoie de monitorizare non stop.

„Echipa noastră medicală este alături de pacienţi pentru a trece cu bine peste problemele de sănătate şi revine cu un îndemn. Ne aflăm în perioada concediilor, vacanţelor şi este absolut normal să ne bucurăm de timpul liber. În locurile închise şi aglomerate nu vă feriţi sau ruşinaţi să purtaţi mască, este o măsură de prevenţie utilă şi necesară. De asemenea, igiena mâinilor trebuie făcută riguros înainte de a mânca şi la revenirea acasă. În felul acesta diminuaţi semnificativ contactarea virusului SARS-CoV-2, dar şi a altor patologii infecto-contagioase”, a declarat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Cifrele de la unitatea medicală sunt confirmate şi la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi. DSP confirmă faptul că numărul de cazuri depistate este în creştere progresivă de o săptămână, cât şi cel al numărului de persoane care au nevoie de internare. Dacă pe 28 iunie au fost depistate 37 de cazuri şi erau 24 de pacienţi internaţi, marţi, 5 iulie, au fost 82 de cazuri, iar miercuri, 6 iulie – 59 de cazuri. Vârful internărilor a fost atins tot marţi, 5 iulie, când în evidenţele DSP Iaşi figurau 48 de pacienţi cu COVID-19 care au nevoie de îngrijiri de specialitate într-o unitate medicală.

„Vedeţi ce e în aeroporturi: este imposibil să nu crească cazurile”

Specialiştii ieşeni au confirmat faptul că această creştere a numărului de cazuri nu se datorează apariţiei şi dezvoltării unor tulpini noi ale virusului SARS-CoV-2. În continuare, tulpina predominantă este Omicron, iar acum cea mai răspândită este sub-varianta BA5, care pare, după primele studii clinice realizate, a fi mai contagioasă chiar şi decât tulpina Omicron de bază.

Prof.dr. Radu Iliescu, cercetător ştiinţific specializat în farmacologie şi prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF), a precizat că explicaţia pentru creşterea numărului de cazuri ţine de mobilitatea persoanelor. Mobilitate dublată şi de eliminarea majorităţii restricţiilor din mai multe ţări europene, nu doar în România.

„Lumea se adună, se aglomerează în aeroporturi, se plimbă peste tot. Vedem situaţia din aeroporturi şi doar de acolo este absolut imposibil să nu crească cazurile. Este natural să se întâmple asta când ai aglomerări masive de oameni care stau cu orele într-un spaţiu închis. Iar protecţie nu există: nimeni nu mai poartă mască, nici în avion, nici în altă parte”, a explicat prof.dr. Radu Iliescu.

Cititi mai multe pe ziaruldeiasi.ro

Lasa un comentariu