Vasile Astărăstoae: Covid-19 și strigoii/moroii

M-am tot întrebat, am întrebat, care este suportul științific care a stat la baza deciziei de închidere a cimitirelor. Singura explicație logică este că s-ar fi demonstrat științific existența strigoilor/ moroilor. Aceștia ies din morminte, fără mască, scuipă și împrăștie virusul Sars-CoV 2. Cu alte cuvinte, sabotează măsurile de combatere a epidemiei și transformă cimitirele în focare comunitare. Cum nu puteau să fie amendați sau arestați strigoii/moroii, s-a ales alternativa închideri cimitirelor și a amendării/arestării complicilor (cei care merg în cimitire și aprind o lumânare la mormântul celor dragi).

Înarmat cu această teorie, într-o discuție privată, l-am întrebat pe unul dintre membrii Grupului tehnico-științific (care sprijină Comitetul strategic, care la rândul lui sprijină Guvernul și pe Președinte în elaborarea măsurilor) dacă această teorie este corectă.

Vădit jenat mi-a răspuns că strigoii nu există și că nu a plecat o asemenea recomandare din grupul lor. Am tras concluzia că decizia a fost la nivel politic. Am fost din nou o dezamăgit. Întrebat de liderii PNL din teritoriu când se pot duce românii la cimitir, la mormintele rudelor, Marcel Vela a ținut să le precizeze că accesul este permis, doar de Paște au fost luate „măsuri speciale”, adăugând că „Nu a fost dată nicio Ordonanță Militară care să interzică acest lucru”.

Putem să mergem la mormintele rudelor. Dar, întotdeauna există un dar, vom avea două probleme: ce vom completa la motivele deplasării în declarația pe proprie răspundere (știut fiind că nu putem bifa decât motivele precizate de autorități) și cum vom deschide porțile cimitirelor păzite de cerberi locali.

În concluzie, putem fi liniștiți: nu există strigoi/moroi, există doar isteria pandemică. De jure cimitirele sunt deschise, de facto au porțile încuiate și polițiști la poartă, care te așteaptă cu chitanțierul de amenzi pregătit.

P.S.1. Dacă cimitirele sunt din punct de vedere juridic deschise, de ce primarul Mircea Gatau a fost anchetat pentru că a aprins câte o lumânare pe fiecare mormânt în noaptea de Înviere?

P.S.2. Deși nu există nicio Ordonanță militară, care să interzică căsătoriile civile, în baza unei radiograme a Ministerului Afacerilor Interne (nr. 3220473/27.03.2020), toate direcțiile județene de Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date au suspendat depunerea declarațiilor de căsătorie și oficierea căsătoriilor civile. Personalul Serviciului Stare Civilă a fost reorganizat astfel încât să se ocupe prioritar de înregistrarea nașterilor și a deceselor, nu de căsătorii. Sunt mirii agenți sub acoperire ai Covid-19?

Preluare facebook: prof. univ. dr. Vasile Astarastoae

Lasa un comentariu