Covid 19 a închis o grădiniță la Iași

Primele cazuri de COVID 19 apărute după redeschiderea învăţământului preşcolar au apărut la Grădiniţa „Anastasia“, situată în cartierul CUG, unde prima infecţie confirmată a fost vineri, 29 iunie, la o fetiţă.

„Ea a intrat în contact, înainte de data de 22 iunie, cu o bunică venită probabil din Suceava. Ulterior, pe 29 iunie, am fost anunţaţi de către părinţi de faptul că fetiţa este confirmată pozitiv şi la fel unul dintre părinţi. Ulterior, un alt copil din grupă a prezentat simptome.

Noi ne-am asigurat în permanenţă că se respectă toate măsurile, părinţii aveau obligaţia, în declaraţia pe propria răspundere, să menţioneze dacă au intrat în contact cu vreun caz suspect de Covid-19, noi facem triaj epidemiologic la intrare, părinţii intră doar cu mască, copiii au papuci de schimb şi se dezinfectează la intrare pe mânuţe. Noi am igienizat toate spaţiile imediat ce am fost informaţi de primul caz, dar având în vedere că este vorba de copii din aceeaşi grupă nu a putut fi preîntâmpinat cel de-al doilea caz. În urma informării de către DSP că este încă un copil confirmat grădiniţa este închisă pentru următoarele 14 zile, iar în această perioadă se va realiza din nou igienizarea în totalitate a spaţiilor“, a precizat Iuliana Tăutu, managerul Grădiniţei „Anastasia“.

Ca urmare a apariţiei celor două cazuri, instituţia a fost închisă pentru 14 zile, timp în care se va desfăşura un amplu proces de dezinfecţie a spaţiilor. La Grădiniţa „Anastasia“ erau înscrişi 26 de copii. Aceştia, dar şi cei cinci angajaţi ai instituţiei au intrat în izolare la domiciliu, scrie ziaruldeiasi.ro.

3,7% dintre pacienţii internaţi la Infecţioase au fost copii

Cu toate că starea de sănătate a lor nu ridică probleme deosebite, cei doi copii confirmaţi cu COVID 19 au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase, unul dintre ei fiind spitalizat împreună cu mama care este de asemenea pozitivă.

De la începutul pandemiei şi până ieri, la unitatea medicală au fost internaţi 49 de copii cu vârsta cuprinsă între patru luni şi 14 ani, ceea ce înseamnă aproximativ 3,7% din numărul total de internaţi. Media de vârstă la cei mai mici pacienţi COVID 19 la Iaşi este de 11 ani, majoritatea provenind din centrele rezidenţiale din judeţ.

Până la jumătatea lunii iunie, datele raportate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile arată că 3% din cazurile de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 la nivel naţional au fost înregistrate la copii sub 9 ani şi aproximativ 4% la copii între 10-19 ani.

Raportat la numărul de adulţi cu COVID 19, atât la Iaşi, cât şi la nivel naţional, dar şi la nivel internaţional, procentul este mic.

„Am avut două cazuri la copii care prezentau erupţii“

În China, ţară de unde a izbucnit pandemia COVID 19, au apărut diferite articole în care medici infecţionişti afirmă că perioada de incubaţie în cazul copiilor infectaţi cu SARS COV2 este mult mai redusă decât în cazul adulţilor.

Mai exact, ar fi cuprinsă între două şi maximum 10 zile. Studiile sunt însă făcute pe eşantioate nesemnificative din punct de vedere statistic.

„Este greu de făcut deocamdată o asemenea verificare. În general, în cazul bolilor infecţioase, nu există diferenţă de timp la perioada de incubaţie între adult şi copil. În cazul COVID 19, perioada este de 5-7 zile de la momentul contactului cu virusul“, a spus Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

În schimb, formele bolii la copii sunt uşoare şi nu ridică probleme medicale.

„Toţi au venit asimptomatici, fie cu forme uşoare care presupuneau febră două-trei zile şi tuse“, a adăugat Carmen Dorobăţ.

Lasa un comentariu