Coronavirus: 136 de ieşeni sunt izolaţi la domiciliu, niciunul nu este în carantină

La nivelul judeţului Iaşi, până ieri, 136 de cetăţeni se aflau în izolare voluntară la domiciliu, la sfatul medicilor, ca urmare a tranzitării zonelor afectate de epidemia cu coronavirus. Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, Marius Voicescu, nicio persoană din judeţ nu se afla, până aseară la închiderea ediţiei, în carantină, scrie ziaruldeiasi.ro.

„Cei peste 130 de ieşeni sunt monitorizaţi zilnic prin telefon pentru a se afla starea de sănătate şi dacă există simptomatologia bolii. Bineînţeles că cei izolaţi la domiciliu nu trebuie să intre în contact cu ceilalţi membri ai familiei. Toţi, mai puţin cetăţeanul chinez, sunt veniţi din regiunile afectate ale Italiei“, a declarat Marius Voicescu.

Toate testele efectuate până acum la Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, din probe provenite de la pacienţi ce se află internaţi în alte spitale din regiunea Moldovei, au ieşit negative.

Tot la nivel naţional, numărul persoanelor aflate în carantină se ridică la 26, iar alte 2.077 de persoane sunt monitorizate la domiciliu. De precizat este faptul că în regiunea Lombardia din Italia există aproximativ 200.000 de cetăţeni români, iar în regiunea Veneto, aproximativ 120.000.

Autorităţile atrag atenţia celor care se află în carantină sau sunt izolaţi la domiciliu asupra faptului că, în cazul în care nu respectă restricţiile impuse de lege, în sensul că părăsesc zona de protecţie, pot fi acuzaţi de infracţiunea de „zădărnicire a combaterii bolilor“, faptă pedepsită penal.

La nivel naţional au fost deschise deja două dosare penale în acest sens în care sunt implicate patru persoane.

Lasa un comentariu