Contractul pentru livrarea a 16 tramvaie PESA din Polonia, de două milioane de euro, gata de semnare!

Licitaţia s-a făcut la Bucureşti, dar contractul se va semna la Iaşi. Firma PESA a fost singurul participant. Un tramvai va avea 30 de metri lungime şi va costa 2 milioane de euro.

Primăria Iaşi este pe punctul de a semna un nou contract de furnizare a încă 16 tramvaie. Este vorba despre licitaţia organizată de Ministerul Dezvoltării, al cărui beneficiar este Municipiul Iaşi.

Autoritatea centrală a fost cea care a iniţiat, organizat şi atribuit contractul, dar semnarea intră în sarcina exclusivă a Primăriei Iaşi, conform unui răspuns de la minister. Costul de achiziţie ajunge la circa 2 milioane euro/tramvai, scrie ziaruldeiasi.ro.

Primarul Mihai Chirica a confirmat ieri că în următoarea perioadă va fi semnat contractul. Amintim că Ministerul Dezvoltării a atribuit licitaţia singurului ofertant participant la procedură, respectiv producătorul polonez PESA.

„Am trimis varianta draft a contractului de livrare, compania l-a aprobat şi urmează să semnăm electronic contractul“, a declarat primarul Chirica. Finanţarea achiziţiei este asigurată din fonduri europene prin intermediul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020. „Pe axa 4 a POR sunt două tipuri de finanţări: una centralizată şi cealaltă locală care a fost întotdeauna. Ministerul a făcut licitaţia cu tramvaiele de la Iaşi într-o procedură centralizată, aşa a fost atunci decizia întrucât exista riscul dezangajării fondurilor, au fost mai multe licitaţii organizate în beneficiul mai multor oraşe din ţară. Nu sunt probleme legate de fonduri, contractul de finanţare europeană este semnat“, a declarat Vasile Asandei, director al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est (ARDNE)

Tramvaiele PESA care vor fi livrate Iaşului vor avea o lungime de 30 metri şi o serie de dotări care nu există astăzi la vehiculele din parcul auto al CTP. În primul rând, toate tramvaiele vor avea aer condiţionat.

În acelaşi timp, vehiculele vor fi dotate cu instalaţie de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, sistem de numărare a călătorilor, sistem de supraveghere video interior şi exterior, echipament pentru anunţuri vocale exterioare în staţii pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere, instalaţie electrică a echipamentelor de ticketing şi o instalaţie de informare a călătorilor atât la interior, cât şi la exterior.

Amintim că Primăria a semnat, anul trecut, un alt contract de furnizare tot pentru 16 tramvaie, în urma unei licitaţii organizate, de data aceasta, de municipalitatea ieşeană. În acest caz, contractul a fost semnat cu producătorul Bozankaya (Turcia), iar tramvaiele sunt deja în producţie. Primul astfel de vehicul este aşteptat să ajungă la Iaşi spre sfârşitul acestui an sau la începutul anului următor. Iaşul ar urma să beneficieze şi de 44 de autobuze electrice.

Lasa un comentariu