Conflicte pe tema deschiderii graniţelor UE. Ministru belgian: Decizia unor state, influenţată de concurenţa turistică

  • Ministrul belgian al Afacerilor Externe şi Apărării Philippe Goffin, a declarat sâmbătă că Uniunea Europeană nu se poate coordona pentru redeschiderea frontierelor
  • Decizia unor ţări membre de a deschide graniţele ar fi fost influenţată de concurenţa turistică
  • „Belgia va lua o decizie în lumina recomandărilor Comisiei Europene”, potrivit capital.ro

„Suntem printre solicitanţii unei astfel de coordonări, dar nu funcţionează. Anumite ţări au intrat într-o formă de concurenţă turistică”, a declarat ministrul belgian al Afacerilor Externe şi Apărării, Philippe Goffin, într-un interviu pentru cotidianul La Libre Belgique.

Potrivit declaraţiilor sale, miniştrii au încercat să ajungă la un acord în privinţa unei redeschideri coordonate a frontierelor interne şi externe ale Uniunii Europene. Acestea au fost închise în luna martie, în contextul pandemiei de coronavirus.

Data de 15 iunie a fost acceptată de majoritatea statelor drept termen al ridicării restricţiilor de circulaţie instituite în cadrul spaţiului Schengen. Totuşi, unele state consideră că nu pot aplica încă asemena măsuri de relaxare.

„Fiecare a gestionat această criză în mod autonom, pentru că situaţia diferă”, a explicat el. „Marele ducat al Luxemburgului nu şi-a închis niciodată frontierele. Germania şi-a închis graniţele cu stricteţe, dar apoi s-a numărat printre primele state care au pledat pentru redeschiderea lor. Noi, belgienii, dorim coerenţă europeană. Evident, acest lucru nu a fost posibil.”

„Dacă Italia anunţă prima redeschiderea frontierelor, în data de 3 iunie, scopul este lansarea unui apel către turişti”, consideră Philippe Goffin.

„În ceea ce priveşte redeschiderea frontierelor UE spre exterior, Belgia va lua o decizie în lumina recomandărilor Comisiei Europene. Rămân optimist în privinţa capacităţii Europei de a anunţa o dată comună”, a declarat ministrul belgian.

Lasa un comentariu