Clasele de școală profesională pot fi transformate în clase de liceu pentru elevii rămași fără locuri la admitere

Clasele de școală profesională pot fi transformate în clase pentru liceu, dacă inspectoratele școlare vor solicita asta, a declarat secretarul de stat din Ministerul Educației, Luminița Barcari, potrivit stiriedu.ro, relatează stiri.botosani.ro

Decizia este una fără precedent și vine după ce cel puțin 5.100 de elevi care au rămas nerepartizați la admiterea în liceu, prima etapă, vor ajunge la școala profesională, nemaiavând locuri la liceu.

„Am cerut o situație la nivel național și, într-adevăr, sunt și copii nerepartizați, dar sunt și locuri neocupate. Majoritatea locurilor neocupate sunt la clase de învățământ profesional”, a declarat Barcari.

“Dacă în cadrul inspectoratului școlar se va face o analiză și vor considera transformarea claselor neocupate din învățământul profesional în clase de învățământ tehnic și ne vor propune modificarea planului de școlarizare prin trecerea unei clase de la profesional la teorectic, noi aprobăm”, a spus secretarul de stat.

„Așteptăm din partea inspectoratelor propunerile. Eu le-aș sugera colegilor să analizeze cu multă atenție acest lucru, pentru că într-adevăr sunt copii cu note de 8 și 9 care ar trebui să fie la învățămțântul liceul, și nu profesional, dacă ei își doresc acest lucru”, a arătat Luminița Barcari.

Reprezentanții Inspectoratelor școlare din județe salută această decizie.

“Și când vă spuneam că nu e totul pierdut… Dragi elevi, stimați părinți, există soluții și vă asigurăm că le vom găsi. Pentru viitor: fișa de opțiuni trebuie completată în așa fel încât să nu se mai repete această situație. Dirigintele nu trebuie să accepte să semneze lista de opțiuni dacă nu sunt completate toate opțiunile pentru clase la liceele din zonă. Anul acesta au rămas nerepartizați la licee prea mulți absolvenți cu medii mari. Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Botoșani caută soluții, în limita legii și a spațiilor școlare disponibile”, a explicat și inspectorul general adjunct al ISJ Botoșani, Ada Macovei.

Lasa un comentariu