Ce a spus Klaus Iohannis in dezbaterea din turul doi

Klaus Iohannis: Am întâlnit un PSD puternic ostil. Un PSD care mai ales după decembrie 2016 a venit cu o abordare care ne-a aruncat pe toți în haos. A aruncat România în haos. Pentru ce? Pentru a salva câțiva penali.

PSD a dorit să acapereze și să distrugă nu doar statul de drept, nu doar lupta anticoprupție ci și marile sisteme. Și a făcut-o perfid. Și-a înșurubat găștile de partid. M-am opus acestor demersuri, m-am opus încercărilor psdiste de a acapara întreg statul român. M-am opus folosint instrumentele oferite de Constituție. De multe ori, surprinzător pentru ei, am avut succes. Mandantul meu nu s-a rezumat doar la atât.

Am avut realizări care vor influența parcursul României ani și ani. Acea înțelegere cu toate partidele pentru a aloca 2% din PIB pentru Apărare ne-a pus în situația unui partener apreciat în NATO și ne permite să oferim românilor o siguranță. Am avut spre sfârșitul mandatului acel Summit European la care au participat toți liderii europeni în care am creionat parcursul european pentru urmtorul mandat de 5 ani. Am avut un mandat care a început ca un mandat de construcție, dar pe parcurs am ajuns de multe ori să am un mandat care de fapt trebuia să mențină România îîn marile coordonate dorite de români opunându-mă PSD-ului.

Am reușit să mă opun PSD-ului suficient de mult pentru a menține România pe traiectoria europeană. Am reuști să salvez imaginea României prin politica externă pe care am făcut-o. Am reușit să contracarez efectele toxice în exterior ale guvernării PSD-iste. Timp de 30 de ani PSD a inhibat dezvoltarea României și cred că acum lucrurile trebuie să se schimbe fundamental.

PSD trebuie înlăturat din decizia statului, dar nu oricum, ci în mod democratic: prin vot. Și votul pentru prezidențiale este extrem de important. Este modalitatea prin care noi toți putem să schimbăm lucrurile în România. Putem să avem un președinte care lucrează cu guvernul și împreună poate reseta România. Să ducă la prosperitate pentru români, să ducă la siguranță pentru oameni. Aceste lucruri sunt posibile. Dar pentru asta trebuie votat.

Mă bazez acum, la votul din 24 noiembrie, evident pe alegătorii liberali, dar le atrag atenția, proiectul nostru comun nu e finalizat. Mă adresez în această seară și electoratului USR și PLUS. Încă din 2018 am luptat împreună. Suntem de aceeași parte a baricadei. Mă adresez electoratului PMP, care a vorbit în campanie de educație. Suntem de aceeași parte. Mă adresez și electoratului maghiar care își dorește o țară faină. Putem face acest lucru.

Mă adresez și electoratului PSD. Electoratul PSD are dreptul să fie reprezentat de un partid democratic. Și de asta trebuie trimis în opoziție să se reformeze. Dar noi care rămânem nu tăiem pensii, nu tăaiem salarii. Voma vea grijă ca ele să crească. În final mă adresez în mod special tinerilor. Foarte mulți au mers la vot și au votat. Mulți au votat în primul tur alt candidat, le mulțumesc și lor. Și celor care nu au votat mă adresez în această țară, votul este vital. Mergeți pe 24 noiembrie la vot.

Despre situația economică

Cristina Șincai: Ce garanții le dați românilor că o vor duce mai bine, dacă veți fi ales președinte? Sunt deja instituții financiare care vorbesc despre posibilitatea unei noi crize.

Klaus Iohannis: Mă voi implica total pentru România normală, e mai mult decât un slogan, e o dorință. Ce înseamnă acest normal? Înseamnă prosperitate, creștere economică, locuri de muncă bine plătite, școli bune, pacientul în centrul sistemului de sănătate. Mă voi implica pentru a lucra împreună cu guvernul pentru prosperitatea economică.

Lucrurile arată bine, avem soluții, este un guvern nou, care știe cum trebuie abordate lucrurile și vă garantez că vom merge spre mai bine. Acum suntem într-o situație care trebuie tratată cu mare atenție. Politica economică a guvernului eșuat a fost axată pe consum, a pus un accent prea mare pe consum și așa s-a ajuns să intrăm într-o zonă nesănătoasă, dar aceste lucruri pot fi corectate.

Despre legile justiției și referendum 

Moise Guran: Rolul de mediator al președintelui – în 2014 ați primit un mandat puternic, de 6,2 milioane de voturi pentru apărarea justiției și statului de drept. Ultimii 3 ani ai primului mandat au stat sub acest semn. În 2017 ați avut câteva acțiuni, e cert că s-a căscat o prăpastie între o parte a populației și guvernul PSD și majoritatea parlamentară. Ați dat a treia șansă PSD odată cu guvernul Dăncilă. Ați amânat 2 ani referendumul pe justiției. Legile justiției au trecut. Ați sacrificat justiția pentru interesul electoral?

Klaus Iohannis: Am amânat referendumul până când am considerat că produce efecte maximale. Cred că a produs. Am alungat elefanții din ședința de guvern, am coborât printre demonstranți, am retrimis legile justiției l Parlament, le-am trimis la CCR, am solicitat punct de vedere de la Comisia de la Veneția. Am reușit să anulez 70% din măsurile care ar fi compromis legile justiției. Nu sunt perfecte, sunt în vigoare, au trebuit promulgate pentru că mi s-au terminat prerogativele constituționale. Voi avea grijă ca guvernul să reia aceste chestiuni, vom repara ce a mai rămas de reparat.

Am început campania din 2014 cu promisiune că voi întări statul de drept și voi încuraja lupta anticorupție și m-am ținut de aceste lucruri. Fără mine, statul de drept din România s-ar fi rupt.

Klaus Iohannis: Studiile succesive sociologice mi-au arătat că s-a apropiat momentul cel mai potrivit pentru referendum împreună cu alegerile europarlamentare. Vă reamintesc că un referendum poate fi validat doar dacă rata de participare poate fi suficient de mare. Ce am analizat anterior mi-a arătat că nu ar fi fost validat.

Moise Guran: De ce ați luat decizia să faceți anunțul demiteri doamnei Kovesi prin purtătorul de cuvânt?

Klaus Iohannis: Așa mi s-a părut cel mai potrivit la momentul respectiv

Ramona Avramescu: Sunteți îngrijorat că mediul online vă este mai degrabă ostil din cauza faptului că ați refuzat dezbaterile?

Klaus Iohannis: Într-o campanie electorală există opinii pro și opinii contra. Eu mi-am pus în practică strategia pe care mi-am gândit-o pentru această campanie și această strategie este în desfșurare. Am urmărit impactul pe Facebook și în esență numărul urmăritorilor este în creștere, înseamnă că lucrurile au fost bine înțelese și mă bucură acest lucru.

sursaȘdigi24.ro

Lasa un comentariu