Cât de sigure sunt unitățile mobile intensive?

Tragedia de la Spitalul Victor Babes, in urma unei avarii produse la instalatia de oxigen a unitatii de terapie mobila, ridica problema utilitatii TIR-urilor in pandemie. Acestea nu au capacitatea de a functiona pe termen lung si sunt folosite in alte tari doar in cazul unor calamitati si pentru perioade scurte de timp.

Instalația de oxigen a unitatii de terapie intensiva din curtea Spitalului Victor Babes s-a defectat iar trei pacienți conectati la ventilatoar au murit la scurt timp. Un astfel de TIR mobil se afla si la Iasi iar în prezent sunt conectați la oxigen 10 pacienți în stare gravă. Pe termen lung, astfel de unitați mobile nu sunt o solutie. La nivelul întregii țări sunt 5 TIR-uri de Terapie Intensivă Mobilă.

Oana Gheorghiu – cofondator Asociatia „Dăruiește viața”

”În februarie am vorbit despre problemele pe care le pot avea aceste TIR-uri de terapie intensivă și explicam acolo că, din toate informațiile pe care am reușit noi să le culegem, acestea sunt folosite de obicei pe termene foarte scurte în cazul unor calamități în zone izolate în care este dificil transportul rapid al victimelor la un spital. Este clar că aceste TIR-uri au niște problemele la utilizarea pe termen lung și că ar trebui să sperăm că acum se iau măsuri și se verifică toate instalațiile la toate TIR-urile care sunt în utilizare”

TIR-urile au fost donate vara trecută Inspectoratului pentru Situații de Urgență în urma unei campanii umanitare derulate de două fundații. Pentru dotarea lor s-au alocat și bani de la Guvern, iar unele dintre ele au avut nevoie de reparații la scurt timp după ce au fost achiziționate.

Raed Arafat- secretar de stat

”TIR-urile de terapie intensiva sunt fabricate ca să funcționeze în două modalități. Prima este total independentă pe butelii de oxigen și pe generator electric propriu, asta este pentru când vor funcționa doar pentru câteva ore. O altă modalitate este când vor funcționa și este prevăzut să funcționeze pe o durată mai lungă, ele au conexiuni și se conectează la curent, din afara TIR-ului de la un transformator și se conectează la sursa de oxigen permanentă care poate să fie un stocator, așa cum este cazul TIR-ului de la Victor Babeș”

Un asfel de TIR este și la Iași care a fost relocat de la Botoșani în urmă cu aproape 3 săptămâni. Aici sunt internați 10 pacienți Covid-19 în stare foarte gravă, unii dintre ei fiind trasferați chiar din Buurești dar si din județele Moldovei.

dr. Florin Roșu – manager Spitalul de Boli Infectioase Iași

Unitatea Mobilă aparține de ISU Iași, iar colegii de la ISU au asigurat mentenanța și nu am întâmpinat nicio problemă până în momentul de față. Niciodată nu rămân pacienții singuri, noi ne facem datoria vis-a-vis de pacienți, ei sunt prioritatea noastă și actul medical la fel

In pandemie, spitalele modulare sunt cele mai potrivite avand rolul cresterii numarului de paturi ATI si pentru pacienti Covid. Asociatia Daruieste Viata construieste in acest moment un spital modular pentru pacientii Covid la Piatra Neamt unde sectia ATI a fost distrusa in urma unui incendiu.

Lasa un comentariu