Când sunt Rusaliile în 2022. Câte zile libere vor avea românii

Rusaliile reprezintă o sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși și pentru catolici. Rusaliile este declarată sărbătoare legală, iar angajații români primesc zile libere.

Rusaliile, în limba latină “rozalii”, care vine de la “trandafiri”  este considerată drept cea mai veche sărbătoare creștină, datând de pe vremea Apostolilor.

În zilele de Rusalii, Sfântul Duh s-a pogorât pe pământ pentru mântuirea credincioșilor.

Când sunt Rusaliile în 2022 la ortodocși

Creștinii ortodocși sărbătoresc Rusaliile la 50 de zile după Paște și la 10 zile după Înălțarea Domnului.

Anul acesta, sărbătoarea de Rusalii pică pe 12 și 13 iunie 2022, iar românii beneficiază de două zile libere legale.

Când sunt Rusaliile în 2022 la catolici

În 2022, catolicii sărbătoresc Rusaliile pe 5 iunie.

Ca în fiecare an de Rusali are loc pelerinajul la Șumuleul Ciuc, unde credincioșii participă la ceremonii. De la slujba de dimineață care se ține la biserica franciscană, credincioșii pleacă la Șumuleul Ciuc, o zonă între muntele Șumuelul Mare și muntele Șumuleul Mic.

Ce sărbătorim de Rusalii

În Sărbătoarea de Rusalii sau Cincizecime, cum este cunsocută de către creștini, Duhul Sfânt s-a pogorât peste Sfinții Apostoli.

Potrivit Bibliei, Duhul Sfânt s-a pogorât cu chipul unor limbi de foc și le-a dat apostolilor darul de a vorbi în limbi străine. La scurt timp după ce Apostolii au căpătat darul au ieșit în lume și au început să spună minciuni.

Conform calendarului creștin ortodox, Rusaliile marcheză sfărșitul sărbătorilor Pascale: Învierea Domului, Înălțarea și Pogorârea Sfântului Duh.

De asemenea, de Rusalii a fost întemeiată și Biserica Creștină.

Ce obiceiuri există de Rusalii la ortodocși

În anumite zone din țară, ortodocșii poartă în sân sau în buzunare, usturoi sau pelin. Conform tradiției, dacă porți usturoi sau pelin nu mai poți fi luat de “Rusalii” sau nu poți fi pocit de iele.

În Oltenia are loc “Dansul Călușarilor”, care se spune că le aduce oamenilor sănătate și le poartă noroc tot anul.

Conform tradiției populare, Rusaliile sau ielele sunt niște creaturi malefice, deghizate în fete tinere și frumoase care au ca scop să vrăjească barbații cu dansul și glasul lor.

„Trece flăcăul prin pădure, aude o muzică nepământească și vede în luminiș, în lumina lunii, ielele goale și despletite, jucând hora. Rămâne înmărmurit, pironit pământului, cu ochii la ele. Ele dispar și el rămâne neom. Ori cu fața strâmbă, ori cu piciorul paralizat, ori cu mintea aiurea. Sau, mai rar, cu nostalgia absolutului. Nu mai poate cobori pe pământ. Așa sunt ielele… pedepsesc… Nu le place să fie văzute goale de muritori” Camil Petrescu, jocul ielelor.

Pe 13 iunie, în a doua zi de Rusalii, călușarii merg în casele oamenilor, unde sunt întâmpinați cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă și sare și bani, pentru a alunga spiritele rele.

În Ardeal, are loc “Împănatul boului”, o tradiție în care oamenii împodobesc un bou cu ornamente de flori și îl plimbă pe ulițele satului. Ulterior, boul este dus la Biserică pentru a fi sfințit, iar la finalul slujbei, preotul va da de băut sătenilor.

Conform tradiției, după eliberarea animalului, o tânără va trebuie să-l stăpânească și să ocolească o masă de trei ori. Fata care va face asta se va mărita în anul următor.


Tot în zona Ardealului, are loc “udatul nevestelor”, în care bărbații își udă soțiile cu apă pentru a fi sănătoase și frumoase tot anul.

Ce obiceiuri există de Rusalii la catolici

În fiecare an de Rusalii, catolicii merg la pelerinajul de la Șumuleul Ciu.

Acest pelerinaj a avut loc prima dată acum aproape patru secole și este considerat cel mai mare pelerinaj din Euopa Cenrală și de Est.

În 2019, la pelerinaj a fost și Papa Francics.

Ce împart creștinii de Rusalii

Pe 11 iunie 2022, în sâmbăta de dinainte de Rusalii, Sâmbătă Morților sau Moșii de vară se impart oale cu flori cu un colac deasupra, pentru pomenirea celor trecuți în neființă.

În prima zi de Rusalii, creștinii impart farfurii pentru cei vii.

(Sursa: doxologia.ro)

Lasa un comentariu