Când se fac înscrierile pentru concursurile de admitere în clasa a V-a la liceele de elită

O parte dintre colegiile şi liceele cele mai vânate de părinţi din oraşul Iaşi au publicat modalitatea de admitere în clasa a V-a din acest an, dar şi perioada în care se vor desfăşura competiţiile şcolare menite să îi departajeze pe elevii înscrişi la aceste şcoli.

La nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, au avut loc deja întâlniri ale directorilor şcolilor cu conducerea ISJ Iaşi, fiind discutate modalităţile în care se vor desfăşura aceste concursuri, scrie ziaruldeiasi.ro.

Potrivit informaţiilor oficiale, deocamdată nu a fost luată o decizie în acest sens şi urmează să mai aibă loc întâlniri pentru a stabili exact măsurile care se impun la desfăşurarea acestor competiţii.

Neoficial, se vorbeşte de organizarea concursurilor în două perioade, şcolile având posibilitatea să aleagă una dintre acestea. Practic, elevii de clasa a IV-a vor putea susţine testările la două licee, spre deosebire de perioada de dinainte de pandemie, când unii elevi susţineau testarea la trei sau chiar la mai multe colegii din municipiu.

Conform metodologiei în vigoare, dacă numărul celor înscrişi în clasa a V-a depăşeşte numărul de locuri disponibile, unitatea şcolară poate organiza competiţii şcolare menite să-i departajeze pe elevi. De asemenea, în cazul şcolilor care au clase primare, la cererea părinţilor, elevii acelor clase sunt înscrişi fără testare în clasa a V-a.

Ce şcoli au stabilit datele concursurilor

Până la finalul zilei de ieri au publicat pe site-ul şcolii modalitatea de admitere în clasa a V-a şi perioada de susţinere a testărilor doar unele dintre „liceele de elită“. Astfel, la Colegiul Naţional, înscrierea propriu-zisă va avea loc 26 aprilie – 13 mai, urmând ca cele două concursuri ale căror rezultate vor departaja elevii înscrişi să se defăşoare pe 15 mai, atât la Limba română, cât şi la Matematică.

Colegiul are disponibile 5 clase, dintre care două cu studiu intensiv al limbii engleze. Câte 25 de locuri vor fi ocupate prin participarea la unul dintre cele două concursuri, iar celelalte locuri prin participarea la ambele competiţii.

La Colegiul „Mihai Eminescu“, perioada de înscriere va avea loc, de asemenea, între 26 aprilie şi 13 mai, probele de concurs urmând să se desfăşoare pe 15 mai. Conform anunţului făcut de colegiu, în oferta educaţională sunt patru clase, una cu studiul intensiv al limbii germane, una cu studiul intensiv al limbii franceze şi două cu studiul intensiv al limbii engleze. Totodată, conform reglementărilor legale în vigoare, la solicitarea scrisă a părinţilor, elevii care au frecventat clasa a IV-a la Colegiul „Eminescu“ sunt înscrişi în clasa a V-a fără testare. Pe locurile rămase libere, adică o clasă, se pot înscrie elevi de la alte unităţi şcolare.

Colegiul „Costache Negruzzi“ va face înscrierile pentru clasa a V-a în perioada 26 aprilie – 13 mai, urmând ca cele două concursuri şcolare să se defăşoare, la fel pe 15 mai. Colegiul are disponibile 5 clase, din care una cu studiul intensiv al limbii engleze, una cu studiul intensiv al limbii germane şi o clasă cu studiul intensiv al limbii franceze. Dintre acestea, două clase, câte 30 de locuri, se vor ocupa prin participarea la una dintre competiţii, iar pentru celelalte locuri se va lua în considerare media punctajelor de la ambele concursuri.

La Liceul „Alecsandri“, înscrierea în clasa a V-a va avea loc în perioada 10-21 mai, urmând ca susţierea probelor să aibă loc pe 29 mai. Liceul are disponibile trei clase, câte una pentru studiul intensiv al limbii germane, al limbii engleze şi al limbii franceze.

Până la finalul zilei de ieri, Colegiul „Emil Racoviţă“Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil“ sau Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir“, care fac parte din rândul celor mai vânate şcoli în fiecare an, nu au publicat încă perioada de înscriere sau ziua organizării concursurilor şcolare.

Lasa un comentariu