Camelia Gavrilă, deputat PSD Iași: De la Nocturnele lui Chopin la dramatice „nocturne politice” ale Guvernului liberal

Pentru cei care au considerat viabilă soluţia liberală şi au optat în octombrie pentru dreapta românească, perioada de guvernare a PNL (lipsită de legitimitatea unui vot politic) a fost edificatoare asupra lipsei flagrante de competenţă, eficienţă şi bună credinţă. În cele 3 luni „negre”, PNL a reuşit să distrugă tot ce a construit PSD în trei ani de guvernare.

Diletantism, măsuri hazardate, amânarea aplicării legilor, asumări excesive de răspundere pe proiecte legislative, inclusiv pe legea bugetului, sfidarea Parlamentului şi a dezbaterilor parlamentare, ordonanţe de urgenţă în absenţa oricărei urgenţe – aceasta este sinteza unor luni în care s-au perindat pe scena politică de prim plan actori amatori, unii penibili, alţii cu misiuni şi agende ascunse. Dacă adăugăm declaraţiile iresponsabile, dispreţul fără de oamenii simpli, mediocritatea unor miniştri, interesele controversate ale altora, problemele grave din domeniile sănătate, finanţe, educaţie, muncă – avem peisajul sumbru, dramatic al unei guvernări eşuate, acoperite de o retorică falsă şi de explicaţii jenante.

Am văzut aseară apoteoza agresivităţii şi a tupeului politic printr-o şedinţă care a avut pe ordinea de zi 7 asumări, 25 de OUG-uri, completate de peste 70 de miliarde împrumutate în 3 luni.

În cele 25 de ordonanţe „nocturne” regăsim modificări privind alegerile parlamentare sau serviciile medicale din cadrul programelor naţionale de sănătate, care se pot derula şi la spitale private. Alocaţiile nu cresc, pensiile nu se măresc, salariile medicilor şi ale profesorilor sunt sub semnul incertitudinii – aşa se poate traduce guvernarea celor 3 luni negre pentru democraţia din România.

Atitudinea Guvernului Orban sfidează orice şansă de colaborare între opoziţie şi cei de la guvernare

Există în România o ruptură fără precedent între Guvernul României şi Parlament, instituţii care, prin efectul legilor, trebuie să colaboreze. Guvernarea PNL a decis ca această „colaborare” să se facă prin jocuri de culise, ordonanţe de urgenţă, sprijinirea conflictelor de interese şi a abuzurilor în serviciu.

Precipitarea plecării şi devastarea finală – reglementări discutabile, fără transparenţă decizională, fără dezbateri şi consultări, fără avizul Consiliului Economic şi Social, uneori chiar fără avize ale tuturor ministerelor implicate – acesta este ultimul act al unei guvernări sfidătoare, la limita inconştienţei, a derivei şi a intereselor financiare obscure.

Solicităm public implicarea Avocatului Poporului pentru a ataca la CCR acele ordonanţe care încalcă grav drepturi fundamentale garantate de Constituţie sau principiile fundamentale ale democraţiei şi ale statului de drept.

Deputat PSD de Iaşi

Prof. dr. Camelia GAVRILĂ

VICEPREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT

Lasa un comentariu