Căldură mai scumpă la iarnă pentru ieșeni

În urma unui calcul preliminar, tariful de furnizare a agentului termic în municipiul Iași va cunoaște aproape o dublare a acestuia.

Primarul Mihai Chirica a anunțat, ieri, într-o conferinţă de presă, că tariful de furnizare se va majora de la 245 de lei la 445 de lei pentru o gigacalorie.

„Pentru că prețul gigacaloriei a avut în calcul un preț al megawatt-ului în jur de sub 100 de lei – deci 78, 80 de lei – iar acum discutăm despre megawatt-ul – indiferent din ce-l produci, din cărbune, din gaze naturale – care depășește, de departe, 400, 500 de lei în alte situații. Gazul s-a vândut și cu 700 de lei megawatt-ul. Asta arată foarte clar un impact economic din producere.

Acolo este și impactul major a creșterii tarifului la energia termică. Noi prognozăm o creștere de 200 de lei, minim, pe care nu vrem să o împingem în totalitate în sarcina consumatorului. Din motivele pe care le-am mai enunțat, vrem să rămână stabil și o parte din aceste costuri vrem să le preluăm prin creșterea subvenției acordată populației”, a declarat Mihai Chirica.

Lasa un comentariu