Bogdan Cojocaru: Muncitorii români, cobai în Europa ?

După o Europă cu două sau mai multe viteze, după o Europă a dublului standard, iată că actuala pandemie găseşte o Europă cu două măsuri. Din pacate, se pare că tot cetăţenii romani au de suferit în aceste ultime zile, fiind probabil consideraţi cetăţeni de mâna a doua.

Nu înţelegem politica făcută de preşedintele Klaus Iohannis şi aici mă refer la politica externă, îngrijorătoare fiind imaginile de zilele trecute în care cetăţenii români se înghesuiau  să plece într-o ţară străina faţă de care, până la urmă, zborurile erau suspendate.

 Cunoaştem faptul că, juridic vorbind, suspendarea nu privea şi transportul cu aeronave de stat, conform setului de excepţii prevăzute de art. 8 din ordonanţa militară nr. 3 sau ştim, de asemenea, că angajatorii străini pot să închirieze curse care sa opereze în regim privat pentru astfel de cazuri, dar stăm să ne întrebăm, totuşi, care este statutul muncitorilor, deci al cetăţenilor români care sunt chemaţi să muncească în diferite domenii de activitate din străinătate, ştiind că cetăţenilor din ţările angajatoare li se recomandă distanţarea socială sau izolarea.

Până la urmă, se fac experimente pe cetăţenii noştri sau se consideră, ironic vorbind, că ai nostri mucitori sunt deja imunizaţi şi că nu ar mai prezenta pericol de contaminare ?

Sunt, de asemenea, curios dacă, de exemplu, între România şi Italia sau între România şi Germania ar exista acorduri bilaterale negociate care să aibă ca obiect circulaţia forţei de muncă dinspre ţara noastră spre ţările amintite. Când au fost negociate aceste acorduri şi dacă sunt garantate condiţii minime de securitate pentru muncitorii români ? S-a negociat pentru aceşti oameni sfera drepturilor şi obligaţiilor corelative şi ce anume se va întampla cu aceşti  oameni la terminarea contractului sau în caz de contaminare pe timpul prestării activităţii? Vor beneficia aceştia de facilităţile sistemelor de sănătate din ţările unde au muncit sau vor fi “exportaţi” către România, asemenea unor “mărfuri” refuzate la export ?

Acestea sunt întrebări legitime, domnule preşedinte, cu atât mai mult cu cât din relatările unor agenţii de ştiri din Germania, pentru muncitorii români s-au pregătit anumite barăci în vederea cazării, pentru a se realiza, probabil, astfel, distanţarea socială faţă de cetăţeanul german. Acestea fiind spuse, domnule preşedinte, mai sunt cetăţenii români cetăţeni europeni cu drepturi depline şi garantate sau cetăţeni de mâna a doua pentru care se merită orice risc, inclusiv  riscul contaminării cu acest virus ucigaş ?

Deputat Circumscripţia Iaşi

Cojocaru Petru Bogdan

Lasa un comentariu