Bogdan Cojocaru: Guvernul PNL lasă elevii în prag de examene fără măști! Suntem pe cont propriu!

Apel pentru respectarea dreptului elevilor la sănătate!

Mă adresez prin acest apel tuturor autorităţilor locale din România, pe umerii cărora gunernul VID lasă toată povara administrativă și financiară, care vor da şi ele un examen foarte important în următoarea perioadă, examenul gestionării, din punct de vedere administrativ, a procesului educativ din unităţile şcolare din aria lor teritorială de competenţă.

Atât în ceea ce priveşte evaluarea naţionala pentru elevii din clasele a VIII-a dar şi în cazul desfăşurarii examenului de bacalaureat, autorităţile locale au obligaţia elaborării unui set de măsuri pe care să îl şi aplice şi care să garanteze condiţii maxime de securitate pentru toţi participanţii la aceste evaluări.

Luna iunie este dedicată examenelor naţionale conform calendarului Ministerului de resort, examene care presupun, în mod inevitabil, prezenţa elevilor în spaţii închise, aglomerările de persoane  şi orice altă situaţie specifică unui examen naţional dar care poate avea si un potenţial  de contaminare dacă situaţia nu este gestionată cu responsabilitate.

Este obligatoriu ca în orice unitate de învăţământ să existe măşti de protecţie pentru fiecare participant în parte, soluţii de dezinfectare, culoare de intrare şi de ieşire separate, personal care să intervină în caz de aglomeraţie şi norme clare şi stricte de meţinere a regulilor de distanţare socială.

Este şi un examen pentru părinţii elevilor, care trebuie să dea dovada propriului exemplu în ceea ce priveşte evitarea aglomeraţiilor în unităţile unde se desfăşoară procesul didactic de evaluare.

Deşi sunt convins de faptul că marea majoritate a unităţilor administrativ- teritoriale au adoptat hotărâri care să prevadă contextul general al luptei cu actuala pandemie, lansez apelul pentru toate deliberativele şi executivele din ţara ca, în şedinţele ordinare din această lună să propună  un proiect de hotărâre în care să se prevadă un plan bine definit şi uşor de aplicat care să aibă ca obiect desfăşurarea, în condiţii de securitate maximă, a examenului de evaluare naţională pentru eleviii din clasele a VIII-a cât şi a examenului naţional de Bacalaureat.

În fond, acestea sunt examene şi pentru autorităţile locale și centrale, examene pentru care nu este necesară doar nota de “trecere” ci este obligatorie nota maximă !!

Bogdan Cojocaru 

Președinte interimar TSD

Lasa un comentariu