FOTO. Ateneul Național din Iași a restaurat mormântul lui George Topîrceanu

La împlinirea a 84 de ani de la trecerea la cele veșnice a lui George Topîrceanu, în Cimitirul Eternitatea, a avut loc slujba de resfințire a mormântului – monument istoric și slujba parastasului scriitorului.

Mormântul scriitorului George Topîrceanu, poet, prozator, memorialist, publicist și traducător român, membru corespondent al Academiei Române, a fost restaurat de artistul ieșean Ciprian Stratulat, la inițiativa Ateneul Național din Iași. Restaurarea monumentului istoric a fost realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și al Direcției Județene pentru Cultură Iași.

Prezent la eveniment, domnul Mihai Chirica, primarul municipiului Iași a confirmat sprijinul municipalității în acțiunile de restaurare a mormintelor personalităților ce au creat parte din istoria și cultura acestei națiuni:

„Este un eveniment dintr-un șir de manifestări de rememorare și recunoștință pentru mari personalități ale României, îngropate în Cimitirul Eternitatea. De altfel, anul 2021 a fost proclamat, de Patriarhia Română, drept Anul comemorativ al celor adormiți, evidențiind valoarea culturală a cimitirelor”, a declarat primarul municipiului Iași, domnul Mihai Chirica.

La manifestare a fost prezentă și actrița Andra Meda Topîrceanu, strănepoata scriitorului George Topîrceanu:

„Mă simt onorată să particip la această inițiativă frumoasă a ieșenilor, de a readuce în atenție personalitatea lui George Topîrceanu, al cărui nume îl port cu mândrie. Înainte de toate, George Topârceanu este al tuturor românilor”, a declarat strănepoata scriitorului.

La eveniment au mai participat doamna dr. Aurica Ichim, manager al Muzeului Municipal „Regina Maria”, reprezentanți ai Muzeului Național al Literaturii Române Iași, ai Casei Memoriale „George Topîrceanu” și ai Consiliului Județean Iași.

„Evenimentul de astăzi reprezintă un gest de normalitate, de recunoștință, din ce în ce mai rar întâlnită în zilele noastre, pentru marele scriitor George Topîrceanu. Restaurarea mormântului-monument istoric se înscrie, alături de alte trei monumente, până acum, într-un proiect inițiat de Ateneul Național din Iași, de a readuce într-o stare de normalitate mormintele marilor personalități ale trecutului, ce își dorm somnul de veci în Cimitirul Eternitatea”, a declarat Andrei Apreotesei, managerul Ateneului ieșean.

Lasa un comentariu