Actorii Teatrului Naţional ‘Vasile Alecsandri’ încep anul cu o premieră

Actorii Teatrului Naţional ‘Vasile Alecsandri’ din Iaşi transpun pe scenă piesa ‘Libertate la Bremen’, de Rainer Werner Fassbinder, piesa, al cărui text este inspirat din evenimente reale petrecute în Germania secolului XIX, urmând să aibă premiera vineri seara, la Teatrul Cub.

Este un spectacol care se înscrie în seria de spectacole pe care noi le reproducem la Teatrul Cub dedicat noului limbaj regizoral. Sperăm să se bucure de succes şi să aibă o viaţă cât mai lungă acest spectacol, fie la Cub, fie în alte părţi. Avem o colaborare mai veche cu Centrul Cultural German.

Dumnealor ne propun dramaturgi germani care pot fi transpuşi în scenă. În măsura în care putem transpune piesa o parte din finanţare vine de la Centrul Cultural German, de la Primărie, iar Teatrul Naţional vine cu logistica, cu actorii şi cu atelierele‘, a declarat directorul artistic al Teatrului Naţional ‘Vasile Alecsandri’, Daniel Busuioc.

Regizorul spectacolului, Florin Caracala, a declarat jurnaliştilor că e greu să dezvolţi o atmosferă pe scenă în perioada pandemiei, actul artistic fiind îngreunat de purtarea măştilor de protecţie sanitară şi distanţarea fizică.

Una dintre cele mai mari provocări este că trebuie să păstrezi distanţa, să te gândeşti la toate normele să te gândeşti şi din perspectiva publicului şi din perspectiva actorului la măsurile de siguranţă pe care trebuie să le iei. Atunci devine o provocare.

A fost o perioadă îndelungată de timp în care, cel puţin la început, a trebuit să stăm tot timpul cu măştile pe faţă. A fost o perioadă de timp în care trebuia să stăm cu măştile pe faţă şi în scenă. Atunci e greu să lucrezi cu un actor, să îi vezi reacţiile. Sunt foarte multe măsuri care ne-au îngreunat foarte tare procesul artistic, dar, într-un final, am reuşit să depăşim obstacolele‘, a spus Florin Caracala.

Spectacolul este realizat de Teatrul Naţional ‘Vasile Alecsandri’ din Iaşi în coproducţie cu Fabrica de Artă şi Producţie Teatrală (FAPt) şi Centrul Cultural German Iaşi.

Lasa un comentariu