Acte false peste Prut. Buletine, permise, certificate măsluite de basarabeni

La Chişinău, un permis auto românesc nu costă mai mult de 100 de euro. Numai în două zile au fost prinşi trei basarabeni care intrau în România, mergând spre UE, cu acte false. În 2020 s-au descoperit 76 de documente falsificate, doar la controalele de rutină.

Republica Moldova a devenit o „pepinieră“ bogată în documente false româneşti. Vecinii de peste Prut fac tot posibilul ca, ajunşi în Vest, să se poată folosi la maximum de cetăţenia românească, chiar dacă prin falsificarea documentelor. În două zile, prin vama Sculeni, patru persoane au încercat să treacă documente false. Numai anul trecut, prin această vamă, zeci de persoane au încercat să strecoare zeci de documente falsificate, româneşti, scrie ziaruldeiasi.ro.

Concret, în anul 2020, poliţiştii de frontieră ieşeni au prins la Sculeni 73 de persoane care au încercat să treacă în Vest 76 de documente falsificate. Culmea, prin vama Albiţa, cu trafic mult mai aglomerat, au fost numai 31 de cazuri, în care 38 de persoane au încercat să treacă 41 de documente falsificate. Duminică, trei cazuri au fost numai la Sculeni.

„În data de 24 ianuarie, în jurul orei 16.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni – I.T.P.F. Iaşi s-a prezentat ca pasager într-un autoturism marca Toyota, înmatriculat în Franţa, B.P., cu cetăţenie română şi Republica Moldova, în vârstă de 25 de ani.

În baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport şi a persoanelor, ocazie cu care echipa comună de control, formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali, a descoperit, ascuns în bagajul personal al lui B.P., un certificat de pregătire profesională, eliberat pe numele acestuia.

Cu ocazia verificărilor specifice efectuate, poliţiştii de frontieră au stabilit că documentul în cauză nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond ale unuia autentic, fiind fals.

Cu privire la cele constatate, bărbatul a declarat că a procurat documentul descoperit la control, în cursul lunii august a anului trecut, în schimbul sumei de 100 de euro, şi intenţiona să-l folosească în vederea găsirii facile a unui loc de muncă. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale“, au precizat reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Iaşi.

În aceeaşi zi, la ora 10.50, un bărbat cu dublă cetăţenie, de 41 de ani, a fost controlat de către poliţişti, iar asupra lui avea o carte de identitate românească.

Acesta a declarat că voia să folosească actul de identitate în Germania. La ora 16.50, un tânăr de 26 de ani, cu dublă cetăţenie, care se afla la volanul unui Audi A7 înmatriculat în Germania, avea la el mai multe documente false.

„La solicitarea documentelor pentru control, tânărul a prezentat un permis de conducere valabil pentru categoriile AM, A, B, un permis de şedere şi un certificat de absolvire a unei şcoli de şoferi, toate cu însemnele autorităţilor din Polonia. Având suspiciuni cu privire la autenticitatea documentelor, s-au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care s-a constatat că acestea nu îndeplinesc condiţiile de formă şi fond ale unora autentice, fiind false.

Tânărul a declarat că a procurat documentele descoperite la control în cursul lunii iulie a anului trecut, în schimbul sumei de 950 de euro, şi intenţiona să le folosească în vederea angajării la o firmă de curierat din Germania. În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducere a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals“, au adăugat reprezentanţii Poliţiei de Frontieră.

Cu o zi în urmă, la ora 22.30, tot prin Sculeni, pasagerul unui Mercedes Benz în vârstă de 29 de ani avea la el un permis de conducere fals, pentru categoriile B şi C, care figura ca fiind emis în Republica Moldova. Acesta era fals, ulterior, tânărul declarând că documentul l-a costat 100 de euro, şi urma să fie folosit în Danemarca.

Lasa un comentariu