Negocieri în Parlamentul European: certificatul european de vaccinare nu va fi un paşaport

Ţările Uniunii Europene (UE) au ajuns la o poziţie comună pentru a demara negocierile în Parlamentul European asupra certificatului de vaccinare. Acesta nu va fi un paşaport, iar scopul este să devină operaţional din luna iunie și să permită automat cetăţenilor să circule fără probleme în UE. De asemenea, certificatul va fi gratuit, în format electronic sau pe hârtie şi va fi disponibil în engleză şi în limba oficială a ţării emitente, raportează agerpres.

,,Certificatul va avea o perioadă de aplicare de 12 luni şi va depinde de un raport al Comisiei după cel târziu trei luni de la finalizarea aplicării reglementării principale, precum şi de o posibilă suspendare sau prelungire prin procedura legislativă obişnuită”, se arată în textul aprobat de statele membre.

Această reglementare aprobată de Consiliu depinde acum de negocierile din Parlamentul European şi ar intra în vigoare în iunie, după şase săptămâni de la adoptare. Documentul va cuprinde mai multe informaţii, cum ar fi: dacă deţinătorul s-a vaccinat împotriva noului coronavirus, dacă a dezvoltat anticorpi după ce a trecut prin boală, sau dacă are un test PCR negativ. De asemenea, se vor include doar vaccinurile care au fost aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului.

Lasa un comentariu