A început Săptămâna Mare la creştinii catolici, dar de la distanţă

Începând de astăzi, luni, 6 aprilie, catolicii din Iaşi celebrează Săptămâna Mare, ca fiind cea premergătoare sărbătorii Învierii Domnului.

Spre deosebire de credinţa ortodoxă, în care Săptămâna Mare impune un aspru post alimentar, mai puternic decât cele 40 de zile ale Postului Mare, la catolici există un punct culminant al celebrărilor, cuprins între zilele de joi şi sâmbătă.

Atunci are loc ceea ce se numeşte un „tridium pascal“, şi sunt celebrări speciale în cele trei zile pentru pregătirea momentului Învinerii. Un moment important ce nu va avea loc după aceleaşi prevederi în acest an se leagă de ziua de joi, când preoţii din dieceză ar trebui să vină toţi la Iaşi, la catedrală, pentru a-şi reînnoi jurămintele din momentul hirotonirii, scrie ziaruldeiasi.ro.

Aceştia participau în această perioadă la o liturghie specială în care, suplimentar, erau sfinţite şi uleiurile ce vor fi folosite la toate celebrările în anul care vine şi erau arse cele care au rămas neutilizate în anul anterior.

În seara zilei de joi de regulă avea loc un moment special, Liturghia Cinei Domnului, care include şi ritualul spălării picioarelor, în amintirea gestului lui Isus de umilinţă, când a spălat picioarele celor 12 apostoli la Cina cea de Taină.

În ultimii ani, la catedrala din Iaşi, Preasfinţitul Petru Gherghel, fostul episcop de Iaşi, a spălat picioarele a 12 călugări. Anul acesta PS Iosif, noul episcop, va celebra Liturghie Cinei Domnului şi slujba va fi transmisă pe toate canalele episcopiei.

A doua zi cu importanţă încărcare spirituală pentru creştinii catolici este Vinerea Sfântă, când nu se celebrează liturghia în biserici, ci o slujbă specială intitulată Patima Domnului, seara, când altarul nu are nimic pe el nici cruce, nici sfeşnice sau feţe de masa. La fel va fi şi anul acesta, doar că enoriaşii nu vor putea participa la slujbă.

Este o zi de post negru, a doua de acest fel din Postul Mare, după prima zi de miercuri din post – Miercurea Cenuşii. Credincioşii încearcă, pe cât posibil, să nu mănânce nimic în acestă zi şi să se spovedească.

Ultima zi din „tridiumul pascal“ este Sâmbăta Sfânta, când, pentru că Mântuitorul este considerat a fi în mormânt, Biserica este în tăcere şi nu se organizează nicio celebrare. În fine, sâmbătă spre duminică are loc privegherea în cinstea Domnului, când sărbătoarea începe în jurul orei 23.00 şi se aprinde un foc binecuvântat în afara bisericii – cel al lumânării pascale.

Lasa un comentariu